Yüksek primle düşük emekli maaşı devri kapanıyor: Yeni emeklilik sisteminin detayları ortaya çıktı

Yüksek primle düşük emekli maaşı devri kapanıyor: Yeni emeklilik sisteminin detayları ortaya çıktı
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), 15 milyonun üzerinde emeklinin maaşını hesaplarken dikkate aldığı kriterler değişiyor. Milyonlarca vatandaşın çalışma hayatı boyunca yüksek prim ödemesine karşın, halihazırda en düşük emekli maaşı alması üzerine harekete geçen SGK, yürürlüğe sokacağı yeni maaş hesaplama sistemi ile ödenen prime göre adaletli maaş verilmesini hedefliyor.

Türkiye'de seneler içerisinde en düşük emekli maaşlarına yapılan seyyanen zamlar, milyonlarca vatandaşı taban aylık uygulamasında birleştirdi.

EMEKLİLER YOKSULLUK MAAŞINDA EŞİTLENDİ!

Mevcut durumda, çalışma hayatı boyunca asgari ücret ödeyen emekliler ile, bu rakamın iki katı kadar prim ödemesi yapan birçok vatandaş en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 lira almakta. Söz konusu durumun adalet ilkesine aykırı olduğunu belirten birçok vatandaş, SGK'ya isyan ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu koordinasyonu ile yeni bir emeklilik sistemi üzerinde çalışıldığı iddia edildi.

Akşam gazetesinde yer alan habere göre; ilk aşamada SGK ve Bağ-Kur emeklilerin maaşlarının hesaplanmasında kullanan yıllara göre değerlendirilmiş prim sisteminde düzenlemeye gitmeye hazırlanıyor. Yürürlükteki uygulamaya göre vatandaşların ödediği primler 3 farklı dönemde ele alınıyor.

Bu sisteme göre, 2000 öncesi çalışılan dönem maaşta en yüksek etkiyi yaratıyorken, 2008 yılına kadar olan ikinci kısım en büyük ikinci faktör oluyordu. 2008 yılının Ekim ayından sonrası ise emekli maaşını en az belirleyen zaman dilimi olarak hesaplanmakta. Birçok emekli ve yeni emekli adayının çalışma hayatının büyük bir bölümünün 2008 sonrasına denk gelmesi ise düşük maaş sorununu ortaya çıkarıyordu.

EMEKLİLERİN YARISI EN DÜŞÜK MAAŞ ALIYOR

Son olarak Temmuz'da zam alan emekliler, bu artışın yalnızca kök maaşlara yansıtılması nedeniyle fiili olarak hiçbir artış elde edememişti. 15 milyonun üzerinde bulunan emeklilerin yarısına yakını 7 bin 500 lira ve çok az üzerinde bir aylık alırken, en düşük maaşta birleşen grup arasındaki adaletsizlik ise yüksek prim ödeyenleri isyan ettirdi.

Çalışma hayatı boyunca asgari ücretlilerin iki katı kadar prim ödeyen birçok vatandaş, hem prim günü hem de ödediği prim tutarı kendilerinden az olan vatandaşlarla aynı maaş almalarının adalet olmadığına dikkat çekiyor.

YENİ UYGULAMA İLE EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELECEK

Emeklilerin yıllardır hayalini süsleyen düzenleme, milyonlarca vatandaşın maaşlarında artış yaşanması anlamına gelecek. Özellikle yeni düzenleme ile, halihazırda çalışan emekli adayları, emekli olmaları halinde çok daha yüksek maaş alacak. 4a, 4b, 4c ve Bağ-Kur için hayata geçirileceği iddia edilen düzenlemede yeni kat sayıların ne olacağı merak ediliyorken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın ilerleyen günlerde söz konusu düzenleme hakkında açıklama yapması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar