YÖK’ten flaş karar YKS şartı kaldırıldı tüm üniversite mezunlarını ilgilendiriyor

YÖK’ten flaş karar YKS şartı kaldırıldı tüm üniversite mezunlarını ilgilendiriyor
Yüksek Öğretim Kurumu üniversite mezunları yakından ilgilendiren bir kararı duyurdu. Artık o öğrencilere denklik verilebilecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dünya genelinde üst sıralarda yer alan üniversitelerden mezun olan öğrencilere yönelik denklik işlemlerinde yeni bir düzenlemeye imza attı.

İLK 1000'E GİRENE YKS ŞARTI YOK

Bu düzenlemeyle, dünya üniversite sıralamalarında ilk 400 içinde yer alan kurumlardan mezun olanlara direkt denklik tanınırken, ilk 1000 içindeki üniversitelerden mezun olanlara ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) şartı aranmayacak.

TÜRKİYE'DE DENKLİK BELGESİ ALMA HAKKINA SAHİP OLACAK

YÖK'ün yaptığı açıklamaya göre, uluslararası alanda tanınmış derecelendirme kuruluşları tarafından belirlenen ilk 400'de yer alan yükseköğretim kurumlarının mezunları, herhangi bir sınava girmeden Türkiye'de denklik belgesi alma hakkına sahip olacak. Bu kurumların tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk gibi alanlarındaki mezunları da dahil olmak üzere, tüm programları bu kolaylıktan faydalanacak.

İlk 1000'deki üniversitelerden mezun olanlar içinse, YÖK denklik başvurusunda bulunurken YKS'ye giriş şartı kaldırıldı. Ancak, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk alanlarında eğitim görenlerin mezuniyet sonrası denklik başvuruları, transkript incelemesiyle bireysel olarak değerlendirilecek.

Dünya sıralamalarında ilk 1000 dışında kalan üniversitelerden mezun olan ve Türkiye’de mesleklerini icra etmek isteyen tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk mezunları, YKS'ye girme ve ilgili başarı sıralamasını sağlama zorunluluğu ile karşı karşıya kalacak.

Bu sıralamayı sağlayan adayların denklik başvuruları, transkriptlerine dayalı bireysel inceleme sonrası karara bağlanacak. Diğer alanlardaki mezunlar için ise YKS'ye giriş zorunluluğu bulunmayacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar