Yılın ilk çeyreğinde otomotiv üretimi yükseldi

Yılın ilk çeyreğinde otomotiv üretimi yükseldi
Yılın başlangıcında, otomotiv endüstrisi toplam üretimini geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3'lük bir artışla 377 bin 70 adede çıkardı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin üretim ve ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Bu dönemde, otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %3'lük bir artışla 377 bin 70 adet seviyesine yükseldi. Özellikle otomobil üretiminde %7'lik bir artış yaşandı ve 238 bin 274 adede ulaşıldı. Traktör üretimi ile birlikte toplam üretim ise 390 bin 925 adeti buldu.

Ticari araç üretimi %4 azalırken, hafif ticari araç grubunda %5'lik bir düşüş kaydedildi. Ağır ticari araç grubunda ise üretim %1 arttı.

Bu dönemde otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı %77 oldu. Hafif araçlar kategorisinde (%77), kamyon (%78), otobüs-midibüs (%64) ve traktör (%74) gibi araç gruplarında kapasite kullanım oranları kaydedildi.

İhracat tarafında ise adet bazında %5'lik bir artış yaşandı ve 9,2 milyar dolarlık bir rakama ulaşıldı. Otomobil ihracatında %2'lik bir gerileme yaşanırken, ticari araç ihracatı %5 arttı. Traktör ihracatı ise %13 azalarak 4 bin 562 adet olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sanayi ihracatı sektörel ihracat sıralamasında %14'lük bir payla zirvede yer aldı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre ise, otomotiv ihracatı yılın ilk çeyreğinde %5 artarak 9,2 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Bu dönemde dolar bazında ana sanayi ihracatı %6, tedarik sanayi ihracatı ise %3 artış gösterdi.

Toplam pazar ise %24 artarak 307 bin 461 adet düzeyinde gerçekleşti. Otomobil pazarı da %33'lük bir artışla 233 bin 389 adede yükseldi.

Ticari araç pazarında ise toplamda %2, hafif ticari araç pazarında %3 büyüme yaşanırken, ağır ticari araç pazarında %1'lik bir düşüş kaydedildi.

Yerli araç satışlarında ise otomobil ve hafif ticari araç pazarındaki pay %33 olarak belirlendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar