Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Yatağını ıslatan çocukları korkutmak doğru değildir

Yatak ıslatması konusunda çocuğu korkutmak, tehdit etmek, keserim, yakarım gibi korkutmalar veya hastalanırsam görürsün, bırakıp gideyim de ne yaparsın o zaman gibi tehditler işe yaramaz. Çocuk da böyle bir duruma düşmek, anneyi üzmek istememektedir. Bu konuda problem halledilmeden tedbir almayı kaldırmak, tedaviyi kolaylaştırmak yerine çocuğu paniğe sokmak anlamına gelmektedir. Çocuğun altına serilen koruyucu malzemelerin kaldırılarak çocuğun bu durumu halletmesinin beklenilmesi doğru bir uygulama değildir. Bu problem çocuğun başarısını etkiler. Çocuğun kendine güvenini yok edebilir. Utanma, hırçınlık, okul başarısında sıkıntılar bu durumdaki çocuklarda daha sık görülebilmektedir.

Hiperaktif çocuklar...

Bu problem sık olarak yatağını ıslatan çocuğun aile bireylerinde de görülmüş olabilir. Böyle bir durumun olması tedaviyi kesinlikle olumsuz etkilememelidir. Yatak ıslatması probleminin bilimsel olarak kabul edilmiş olan 3 nedeni vardır. Birinci nedeni bu sorunu olan çocukların uykularının ağır olmasıdır. Bu çocuğun elinde olan kendi istemiyle değiştirebileceği bir durum değildir. Bu durumdan dolayı çocuğa kızmak sorunu çözmeyecek, aksine fazlalaştıracaktır. İkinci neden ise irsiyet faktörüdür. Bu durum genetik bir geçişin varlığına işaret etmektedir. Yatak ıslatan çocukların bazılarında anne babalarının da küçüklüklerinde büyük yaşlarına kadar yataklarını ıslattıkları bilinmektedir. Bazı durumlarda sadece anne, bazı durumlarda da sadece babada bu problem görülebilmektedir. Bazen de anne babada değil çocuğun ikincil akrabaları olan, teyze hala, amca, dayı gibi akrabalarında yatak ıslatma probleminin büyük yaşlara kadar devam ettiği gözlemlenmektedir. İrsiyet faktörü tedaviye gitmeyi geciktirebilen bir durumdur. Aileler bu durumdan dolayı tedaviye gitmeyi geciktirmektedirler. Yatak ıslatması gibi pek çok irsiyet faktörünün devrede olduğu problemde tedavi %100'dür. Bu konuda problemin irsi olması tedavisi olmayacağı anlamına gelmez. Örneğin çocuğun babası 20 yaşına annesi de 15 yaşına kadar bu problemi yaşadıysa çocuğu da bu yaşlara kadar bekletmek gerekmemektedir. En kısa zamanda tedavi için adım atılması gerekmektedir. Bu konudaki üçüncü neden ise hiperaktif çocuklarda bu problemin daha sık görülmesidir. Bu durumun pek çok nedeni vardır. Bu nedenlerden biri bu çocuklar gündüz çok hareket ettikleri için kendilerini çok fazla yorarlar. Gece uykuya girerken yorgunluktan dolayı uykularını daha fazla ağırlaştırırlar ve durumu fark edemeyip tuvalete gidemezler.

Sağlıksız uygulama

Aileler çocuklarına bu problemin ortadan kalkması için belli bir saatten sonra sulu yiyecekler ve içecekler vermeme yoluna giderek bu problemi halledebileceklerini düşünürler. Bu konuda bazen akşam saatleri bazen de ikindi saatlerinden itibaren çocuğun sıvı almasını kısıtlarlar. Bu durum çocuk açısından oldukça tehlikeli ve sağlıksız bir uygulamadır. Çocuklar genellikle gündüz saatlerinde su içmeyi unutabilirler. Gece de aile böyle bir problemden dolayı kısıtlar ise çocuk susuz kalarak, bir takım tehlikeli sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilir. Özellikle yaz aylarında bu uygulama, daha büyük tehlikeler yaşanmasına sebep olabilir. Bu uygulama kesinlikle yapılmamalıdır.

Bazen de yatak ıslatan çocuk yatağını ıslatacak diye, oyun oynaması hareket etmesi kısıtlanabilmektedir. Bu durumda çocuğun mutsuz ve hırçın olmasına sebep olacak, var olan yatak ıslatmasını çözmek şöyle dursun daha fazla artmasına neden olacaktır.

Aileler çocuğun yatak ıslatma problemini halledebilmek için bazen çocuğu yattıktan sonra sık sık tuvalete kaldırma yoluna giderler. Bu kaldırmaları bazen yarım saatte bir yapabilirler. Çocuklarını aynı gecede 5-6 defa kaldırabilirler. Bu tip durumlar hem çocuklar için hem de anne baba için zararlıdır. Bu durum anne babayı da çocuğu da uykusuz bırakabilecek, uykusunu bozabilecektir ve bu durumun sonucunda anne baba da çocuk da hem sinirli olur hem de uykularını alamadıklarından dolayı yoğun olarak dikkat ve konsantrasyon sorunları yaşarlar. Bu tip uygulamalar sorunu çözmek, sadece aileyi ve çocuğu hırpalar ve yorar. Özellikle çocuğun sık sık kaldırılması uykusunu olumsuz yönde etkileyeceği için tehlikelidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları