Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Yatağını ıslatan çocuklar -2-

Halk arasında genellikle "erkek çocuklar yatağını ıslatmayı daha geç bırakır" biçiminde bir inanış olduğu söylenmektedir. Bir başka yanlış inanış ise, "eğer çocuğu tedaviye götürürsek kısır kalabilir" korkusudur. Bu tür inanışlar tedaviyi geciktirebilmektedir. Burada vurgulanması gereken en önemli nokta, bu yanlış inanışlardan aileye bilgilendirerek kurtarmak ve derhal bilimsel tedavi için adım atmasını sağlamak en doğru yoldur. Bu konunun halledilmesi için ailelere psikolojik tedavide yapılacak olan adımlar ve tedavinin tüm içeriği anlatılmalı, özellikle yanlış inanışlardan etkilenilmiş olabilecekleri için tedavinin tüm sürecinde ailenin de terapi seans odasında olmasına özen gösterilmesi doğru bir adım olacaktır. Bilinmesi gereken diğer önemli nokta ise,ailelere psikologların bu problemi hallederken hiçbir şekilde iğne, ilaç kullanmadıkları, hiçbir durumda açıp bakmadıkları ve elle müdahale etmediklerinin anlatılmasıdır.

Halk arasında genellikle doğru olmamasına rağmen söylenilen yanlış ve eksik inanışlar bu sorunu olan çocukların ailelerinin kafalarını çoğunlukla olumsuz anlamda karıştırmaktadır. Örneğin erkek çocukları için olan söylentilerden birkaçı sünnet olunca geçer, ergenliğe girince geçer veya evlenince geçer gibi söylentiler vardır. Kız çocukları için inanılan yanlış inançlardan birkaçı ise ay hali olunca geçer, evlenince geçer, çocuğu olunca geçer gibi bu sorunu olanları çok zorlayacak olan yanlış söylentilerdir. Bu tür söylentiler, kişileri sorunu yaşayan açısından olumsuz olarak oyalayacak ve zaman kaybetmelerine sebep olacaktır.

Psikologlar alt ıslatmanın psikolojik etkilerini vurgularken öncelikle ailelere bu problemin fiziksel etkilerinin de çok önem taşıdığını anlatarak bilgi vermelidirler. Örneğin psikologlar bu aileleri durumun yazın pişik, mantar, kızarıklıklar gibi şikayetlerle çocuğu daha da sıkıntıya sokacağını ve kışın ise idrar yollarını veya böbrekleri üşütüp iltihaplandırabileceği konusunda bilgilendirmelidirler.

Psikolojik olan yatak ıslatma probleminin tedavisi vardır. Bu tedavi çok kısa sürmektedir. Yatak Islatmanın psikolojik tedavisi oldukça kolay, çocuk açısından keyifli ve eğlendiricidir. Anne-babaların tedavi konusunda bir psikologdan bilgi almaları ve tedavide gecikmemeleri, çocuğun ruh sağlığı açısından önem taşımaktadır.

Bu problem karşısında yardım almak isteyen ailelerin karşılaştığı bir sorun da ailelerin bu konuda tedavi almak istemelerine rağmen aile büyüklerini razı edememelerinden dolayı tedavinin gecikmesi çocuğu ve aileyi zor durumda bırakabilmektedir. Böyle durumlarda psikolog gerekiyorsa aile büyükleriyle tek tek görüşerek onları bu konudaki psikolojik tedavinin çocuğa bir zarar vermeyeceğini, bu konudaki psikolojik tedavide kullanılan yöntemlerin çocuk için aynı zamanda yararlı olabileceği açık olarak anlatmalıdır. Aile büyüklerinize psikolojik tedavide iğne ilaç kullanılmadığından dolayı bir kısırlık durumunun olmayacağını anlatın. Gerekiyorsa tedaviye giderken onları da sizinle birlikte götürün ki içleri rahat etsin ve tedaviye bir an evvel başlayabilmek için size destek versinler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları