Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Yatağını ıslatan çocuklar -1-

Yatağını ıslatma çocuğun bilerek yaptığı bir olay değildir bu nedenle çocuğun yatağını ıslatıyor olması onun kaderi olmamalıdır.

Bu yüzden bu konuyu birkaç bölüm halinde işleyeceğim...

Psikolojide en kolay çözümü olan problem yatağını ıslatma olayıdır.

Ailelerin bu duruma utanılacak, çekinilecek bir durum olarak değerlendirmemeleri ve gecikmeden psikolojik destek almaları gerekmektedir. Çünkü zamanında yapılmayan müdahale çocuğu mutsuz edecek, kaygılı, endişeli, çekingen, kendine güveni olmayan, kendinden memnun olmayan bir çocuk haline gelecek ve bu durum daha sonra da yetişkin olduğunda da devam edecektir.

Altını ıslatma probleminin çocuğun gelecekteki yaşamını etkiliyor olması bilincini alan aileler zaman geçirmeden çocuklarını psikologa götürmek konusunda daha erken adımlar atmaktadırlar.

Anne babaların bilmesi gereken doğru bilgi 3 yaşıyla birlikte bu durumun kendiliğinden ortadan kalkacağıdır. Eğer 3 yaş bitmesine rağmen çocuk hala altını ıslatıyorsa bir psikologdan yardım istenmelidir. Eğer tedavi için bir adım atılmazsa bu problem daha büyük yaşlara kadar devam edip gidebilecektir. Bu yardımı isteyerek, hem çocuğu mutsuz etmeyecek hem de siz yorulup, çocukla itişip sürtüşmeyeceksiniz. Bu durum çocuğun utandığı ve rahatsız olduğu bir durumdur. Toplumumuzda çok yaygın olarak batıl (yanlış) inanışlar vardır. Bu inanışlardan etkilenen aile çocuğu uygun zamanda psikologa götürmez. Bazen aileler çocuklarını tıbbın dışındaki bilimsel olamayan yollarla tedavi ettirmek için adımlar atarlar. Bu durum, bu problemin büyük yaşlara doğru devam etmesini sağlayabilir. Çünkü çocuk böyle sağlıksın ortamlara götürülmekten dolayı ürkek , korkar ve tedirgin olabilir. Bu tedirginlik çocuğun yatak ıslatmasını arttırmasına sebep olabilir. Bu tür olaylar çocuğu daha fazla korkutmaktan başka bir işe yaramaz. Psikologlar böyle bir problemle karşılarına gelmiş olan çocukların tedavisinde fiziksel bir muayene yapmazlar. Elle yada açıp bakmak biçiminde muayene yapılmaz ve müdahalede bulunulmaz. Bunu altını çizerek belirtmemizin nedeni, bu konuda halk arasında yanlış ve eksik bilgilerin çoğunlukla olmasıdır. Bazen aileler, bazen de çocuklar bütün bu yukarıda belirttiğimiz korkulardan dolayı tedaviye gelmemektedirler.  Psikolojik tedavide çocuğun korkup tedirgin olacağı veya utanacağı herhangi bir durum söz konusu değildir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları