Türk bilim insanlarından önemli çalışma!

Türk bilim insanlarından önemli çalışma!
Türk bilim insanları tarafından geliştirilen "Bilgisayar Destekli Tanı Sistemi Projesi" cilt kanserine neden olan tümör evresini ortaya çıkan hücrelerini erken dönemde keşfedebilecek.

KANSER İÇİN BÜYÜK BULUŞ!

Sağlık alanında erken tanının önemine vurgu yapan yaptığı açıklamada Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü (TÜYZE) Başkanı Prof. Dr. Songül Varlı erken dönem teşhisi alabilmek için AR-GE ve veri analizlerinin yapay zeka teknolojisinden yararlanıldığını ifade etti. Yapay Zekanın belirli bir alanı işaretlemesi ile iş yükünü hafiflettiğini söyleyen Prof. Dr. Songül Varlı''nın konuşması şu şekilde:

YAPAY ZEKA İLE ALINAN VERİLER DAHA İSABETLİ

"kesin tanıyı koyan hekimler için nesnel dayanak noktaları oluşturmak. Bilgisayar destekli tanı sistemleri sayesinde, modellerin tespit etmiş olduğu tanılar veya bulgular doktorlara sunularak, onlara daha isabetli karar vermenin yolu açılmaktadır. Bu sistemler sayesinde incelenen vakalarda harcanan zaman azalmakta ve tanı koyma süreci daha kolay hale gelmektedir".

Yapay zeka kanser tedavisine ışık tutuyor - Son Dakika Haberleri

KANSER TEDAVİSİNDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Saldırgan ve yayılım özelliği bulunan tümörlerde zamanla yarışın hayati önem taşıdığının üstünde duran Varlı, en agresif kanserlerden birinin de bir cilt kanseri türü olan melanom olduğunu vurgulamasının arından projenin detaylarını ilişkin unsurları aktarmak için sözlerine şu şekilde devam etti: "Proje ile en agresif seyirli ve hayatı en çok tehdit eden cilt kanseri olan melanom tanısı almış bir hasta için mitoz hücrelerini ve tümör evresini belirlemede patolog tarafından harcanan süreyi kısaltacak, iş yükünü azaltacak potansiyele sahip ''Bilgisayar Destekli Tanı Sistemi'' geliştirilecek.

Proje istenilen düzeyde başarıyla tamamlanabilirse, geliştirilen sistemin klinik doğrulama süreci başlatılacak ve doğrulama sürecinin de başarıyla tamamlanmasıyla birlikte geliştirilen sistem patoloji laboratuvarlarında karar destek sistemi olarak kullanıma sunulabilecek."

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar