Yakınını kaybedenlerin kalp krizi geçirme riski 21 kat artıyor

Yakınını kaybedenlerin kalp krizi geçirme riski 21 kat artıyor
Yakınını kaybedenlerin kalp krizi geçirme riskinin normal insanlara göre 21 kat fazla olduğunu biliyor muydunuz?

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Cahide Haznedar Kırcı, ağır stresin kalp krizi riskinin yanı sıra stresle oluşan geçici bir kalp krizi olarak bilinen ''stres kardiyomyopati'' riskini de arttırdığını ifade etti.

Araştırmacılar, yaşamınızda önemli yere sahip bir yakınınızı kaybettiğinizde, kaybınızın ertesi günü kalp krizi geçirme riskinizin 21 kat, bir hafta sonrasında ise 6 kat artmış olduğunu belirtmektedir. Ağır stresi takiben kalp krizi riskiniz artarken, temel olarak stresle oluşan geçici bir kalp krizi olarak bilinen stres kardiyomyopati riski de artar” ifadelerini kullandı.

Kırcı, “Depresyonun koroner arter hastalığı gelişiminde önemli bir risk etkeni olduğunu ve bu etkinin cinsiyet, vücut ağırlığı ,aktivite, kan basıncı ve sigara gibi diğer kardiyovasküler risk etkenlerinden bağımsız olduğu bilinmektedir. Travmatik olayların, psikolojik stresin ve uyku bozukluğunun, koroner kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olduğu ve akut miyokard infarktüsünün (kalp krizi), psikolojik stresle ilişkilidir. Olumlu ya da olumsuz tüm duygularınız fizyolojik değişimlere neden olmakta ve yaşanan stresin düzeyi, birçok sağlık problemine neden olabilmektedir.

Stres hormonu olarak bilinen adrenalin düzeyinin artması ve buna bağlı olarak sempatik sinir sisteminin aktive olması ile kan basıncı, kalp atım hızı ve kan şekeri seviyesi yükselir. Stresin kan pıhtılaşması yolağında da değişime sebep olabildiği ve bu yolla da kalp krizi riskini arttırabildiğini belirten çalışmalar vardır. Araştırmacılar yaşamınızda önemli yere sahip bir yakınınızı kaybettiğinizde, kaybınızın ertesi günü kalp krizi geçirme riskinizin 21 kat, bir hafta sonrasında ise 6 kat artmış olduğunu belirtmektedir. Ağır stresi takiben kalp krizi riskiniz artarken, temel olarak stresle oluşan geçici bir kalp krizi olarak bilinen stres kardiyomyopati riski de artar. Takotsubo Kardiyomiyopatisi olarak da isimlendirilen bu durum, kalbin sol kısmının Japon balıkçılarının kullanmış olduğu ahtapot avlamak için kullandıkları kap ile benzerlik gösterdiği için bu isim verilmiştir. Daha sonra bu tanım dünya genelinde ‘stres kardiyomyopati’ veya ‘kırık kalp sendromu’ adlarını da almıştır” dedi. (İHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar