Virüs korkusuyla sağlığınızı riske atmayın: Rutin kontroller şart!

Virüs korkusuyla sağlığınızı riske atmayın: Rutin kontroller şart!
Pandemi döneminde, hastaneye gitmekten çekinen vatandaşlar sağlığını ihmal ediyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alihan Oral, uyarılarda bulunarak "Kalp, şeker gibi hastalığı olanlar kontrollerini aksatmamalı" ifadelerini kullandı.

Virüs rutin kontrolleri aksatıyor mu?

Korona virüsü salgınının başladığı günden bu yana insanlar virüs kapma korkusuyla hastaneye gitmiyor. Bu durum özellikle kronik hastalıkları olanların sağlığını olumsuz etkiliyor. Peki, pandemide kontrolleri ötelenmemesi gereken hastalıklar nelerdir? Ne zaman hastaneye gidilmesi gerekir? Sözcü'den Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre, Uzman Dr. Alihan Oral'ın yanıtları…

KONTROLLER AKSATILMAMALI!

Kalp ve damar hastalıkları: Özellikle koroner arter hastalığı, hipertansiyon, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu tanısı olan hastaların rutin kontrollerine devam etmeleri gerekir. Kontroller aksatıldığında bu hastalıklar ilerleyebilir ve birçok komplikasyonla karşı karşıya kalınabilir. Kalp yetmezliği olanların bacaklarında şişlik artışı, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya çarpıntı olduğunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

DİYABETE DİKKAT!

Hastaların kan şekerlerinin kontrol altında tutulması çok önemlidir. Kan şekerinin seyrini gösteren tetkikler hekim kontrolünde hastanede yapılmalıdır. Kan şekerinin evde ölçülmesi sonucu çok yüksek veya çok düşük olduğu durumlarda vakit kaybedilmeden hastaneye başvurulmalıdır. Kronik böbrek yetmezliği olan hastaların hem tedavileri hem de takiplerinin aksatılmaması gerekir. Rutin tetkiklerle böbrek fonksiyonları görülmelidir. İdrar çıkışında azalma, yan ağrısı ve idrarda kan görülmesi gibi durumlarda hekime başvurulmalıdır.

ypoyop.jpg

BAĞIRSAK HASTALIKLARI

Kronik karaciğer hastalıklarından özellikle hepatitler ve siroz; bağırsak hastalıklarından da ülseratif kolit ve crohn hastalığı olanların rutin takibi gerekir. Siroz hastalarında ödem artışı, şuur bulanıklığı veya ateş olması durumunda, ülseratif kolit ve crohn hastalığında ise kanama, ciddi karın ağrısı veya ateş olması durumunda hekime başvurulmalıdır.

GEÇ KALINDIĞINDA 

Kronik Obstrüktif (tıkayıcı) Akciğer Hastalığı (KOAH) ciddi nefes darlığı ile seyreden bir hastalıktır. Yakın takip ve tedavi gerektirirken, bazen ciddi oksijen ihtiyacı da doğurabilir. KOAH hastalarının rutin kontrollerine gitmesi ve hekim kontrolünde solunum fonksiyon testi ile değerlendirilmesi gerekir. Geç kalındığında hastalığın şiddeti ve oksijen ihtiyacı artabilir. Nefes darlığı artışı, koyu renkli balgam, ateş ve şiddetli öksürük olması durumunda vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

RUTİN KONTROLLER DEVAM ETMELİ 

Kanser hastaları özellikle kemoterapi veya radyoterapi alan hastaların rutin kontrollerine devam etmeleri gerekir. Kanser hastalarının hem tedavilerinin aksamaması hem kanserin yayılım yapıp yapmadığı ve aynı zamanda tedavinin etkinliği takip edilmelidir. Aynı şekilde organ nakli (böbrek, karaciğer vb.) olanlar da rutin kontrollerine devam etmelidir. Organ nakli hastalarının rutin kontrollerinde ilaçlar düzenlenir ve nakil organın son durumu gözden geçirilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar