Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Burak Kalemkar

Burak Kalemkar

Mizah Dili ve Edebiyatı

Vergiler konusu

Bu yazımda o korktuğunuz vergilerin aslında ne şirin şeyler olduğunu anlatacağım.

Gelir Vergisi:

Gelirden alınan bir vergi türü olduğu yönünde yanlış algı var bu konuda. Gelir vergisi gelirimiz olmasa da başımıza ne gelirse gelsin alınması gereken ve alınan vergidir.

Kurumlar Vergisi:

Kurumlardan alınan vergiye verilen ad olduğuna dair külliyen hatalı bir kanı var. Kurum vasfını kaybetmiş çok kurum olduğu da ülkemize has bir durumdur. Bu durumu da değerlendirmeye kattığımızda, Kurumlar Vergisi aslında bir "Durumlar" vergisidir.

Katma Değer Vergisi:

Kısaltılmışı KDV olan, kısaltılmışının okunuşu kadeve olan vergidir. Bir mal veya hizmeti satın alan kişinin, satan kişiye ödediği paradan alınan vergi olarak açıklanır.

Uzatmanın gereği yok, ödeyin işte. Atla deve değil ya!

Ayrıca, "Ben mal veya hizmet de satın almam, böylece vergisini de ödemem" diyen kurnazlardansanız, size de bir çift sözüm var; bu sefer de sizden DKV alırız yani Değer Katsaydın Vergisi.

Özel Tüketim Vergisi:

Halk dilinde ÖTV olarak anılan bu vergi öyle korkulacak bir vergi türü değildir. Sabahki gündemi öğlen gündemiyle çelişen, akşamki gündemi başına buyruk olan ülkemizde yaşamayı tercih edecek kadar cesur olan ruhlardan alınan "Ömrümü Tükettin Vergisidir"

Damga Vergisi:

Hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen kâğıtlardan alınan vergiye verilen isimdir. Bu vergiden kaçmaya kalkmayın, vallahi mühürlenirsiniz ve sadece damgalanmakla kalmayıp, üstüne bir de MV olarak vergi sistemine az önce soktuğum Mühürlenme Vergisi'ni ödemek zorunda kalırsınız.

Motorlu Taşıtlar Vergisi:

Bu vergi türünün kısaltılmışı pek değil hiç kullanılmasa da MTV'dir. Adı üstünde, motorlu taşıtlardan alınan vergidir.

Yatın kalkın dua edin ki bu verginin alt vergileri yok.

Ben yetkili olsam İYMV diye bir vergi daha çıkartırdım, İçten Yanmalı Motorlar Vergisi.

Ve gelelim son vergiye, en özel vergiye ki buna Emlak Vergisi deniyor.

Arazi, bina, iş yeri, arsa gibi taşınmazlardan alınan vergidir.

"Bu verginin özelliği ne ki?" dediğinizi duymadım sanmayın. Bu taşınmazlardan alınan vergilerin hangi teknoloji ile taşınabildiğini, nereye götürüldüğünü günümüzün en gelişmiş navigasyon cihazları da, Drone denen aygıtları da tespit edebilmiş değil.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları