Van Gölü’nde sevindiren manzara! Eskiye döndü

Van Gölü’nde sevindiren manzara! Eskiye döndü
Çok sayıda kuşa ev sahipliği yapan ve su miktarının düşmesiyle risk altında giren Van Gölü’nden sevindiren haber geldi.

Van Gölü'nü besleyen 102 derenin arasında yer alan Karasu Çayı, bol yağışlarla birlikte eskisi gibi akışını sürdürmeye başladı. Çay birçok yabani kuşa ev sahipliği yapmakla kalmayıp inci kefali göçünde de önemli bir rol oynuyor. Küresel ısınmanın etkisiyle geçmiş yıllarda kuruyan Karasu Çayı'nın bu yıl bol yağışlarla tekrar canlanması uzmanları sevindirdi.

55.jpg

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada özellikle 2020 yılından bu yana yaşanan az yağışların ülkede ciddi bir kuraklık dönemine neden olduğunu belirtti. Van Gölü havzasının kapalı bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Akkuş son yıllarda su debilerinde ciddi düşüşlerin yaşandığını ifade etti.

aw185545-03.jpg

Akkuş çayın taşmasıyla birlikte çevresinde oluşan tarlaların tekrar su altında kaldığını ancak akarsunun kendi yatağına geri dönerek doğal dengenin sağlandığını belirtti. Akarsu yataklarının suyla dolmasıyla birlikte hem balıklar için hem de çevredeki diğer canlılar için olumlu bir ortamın oluştuğunu dile getiren Akkuş, umutlarının bu yıl su bolluğunun ve bereketinin devam etmesi olduğunu söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar