Yatırımcılardan kripto para yasası korkusu

Yatırımcılardan kripto para yasası korkusu
Önceden planlanan tasarının yasalaşması halinde Uzmanlar, kripto paralarla ilgili, yatırımcıların yerli borsalardaki paralarını yurtdışına çıkarabileceğinin altını çiziyor.

AKP hükümetinin planını yaptığı söylenen, kripto paralarla ilgili yasa tasarısı ülkemizin ekonomisi için çok önemli riskler barındırmakta. Taslağın ruhu piyasa ve konunun uzmanları tarafından aşırı vergilendirme ve kontrol odaklı olarak algılanıyor. Halen yasa üzerinde sahici tartışmalar yapılıyor.

Cumhuriyet’ten Selcan Çalbak’ın haberine göre, dolaşımda olan taslağın değişmeden yasalaşması halinde karşımıza çıkabilecek şu üç temel konu bulunuyor:

10 MİLYON YATIRIMCI KAÇABİLİR

1-Yurttaşlar yerli borsalardaki paralarını da çekip yurtdışında bulunan borsalara hızlıca kaçırabilirler. Türk borsalarındaki toplam rakamın 5 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Bu düzeyde bir para çıkışı zaten çok zor günler geçiren Türk ekonomisi için önemli bir hasara neden olur.

2- Büyük bölümü aynı zamanda kripto para yatırımcısı olan çok sayıda yazılımcı, şu anda yurtdışında aldıklarından çok daha düşük kazanca Türkiye’de çalışıyor ama kripto paralardan kazandıklarını burada harcadıkları için ülkede kalmaya devam ediyorlar. Taslak sunulduğu haliyle yasalaştığı anda birçok yazılımcının kripto varlıklarını korumak için yurtdışına göçmesine neden olabilir. Bu da Türkiye’deki şirketlerin dijital dönüşüm projelerini sekteye uğratır ve ülkemizin üretim, hizmet ve ihracat alanlarındaki rekabet gücüne büyük darbe vurur. Türkiye, kaybettiği insan kaynağı sebebiyle dünya (dijital) liginde epey basamak iner.

3-Ülkede yerel ve yabancı borsalardan derlediğimiz kadarıyla tahmini 10 milyon düzeyinde kripto para yatırımcısı var. Bu ekonomik sıkıntıda insanlar kripto paralar üzerinden iyi kötü bir birikim elde etmiş durumdalar. Eğer bu taslak yasalaşır, insanlar kripto varlıklarını ülkeye taşıdıktan sonra yüksek bir miktarda vergi ilan edilir veya birikimlerinin değeri düşerse, bundan yasayı çıkaran hükümeti sorumlu tutarlar. Hangi hükümet olursa olsun yasayı çıkaran için önemli bir politik bedel ödetebilirler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar