Uzmanlardan iftar ve sahur uyarısı

Uzmanlardan iftar ve sahur uyarısı
Uzmanlar, Ramazan ayının son günlerinde beslenmeye daha dikkatli ve özenli olunması gerektiğini vurguluyor. Diyetisyen Gamze Söylemez, bu dönemde önemli olan bazı kurallara dikkat çekiyor.

Söylemez, “Ramazan Bayramı'na girmeden önce metabolizmayı hızlandırmak için en önemli kural sahura kalkmak. Sahura kalkamayanlar bile bir şeyler yiyip yatmalı. Sağlıklı kahvaltılıklar tercih edilmeli; yumurta, peynir, zeytin, pekmez veya bal ile tam buğday ekmeği güzel bir seçenektir. Kabızlık sorunu olanlar, sahurda şekersiz komposto veya kayısı hoşafı gibi şeyleri tercih edebilirler” diyor.

İftar sofralarında özellikle doğuda sıkça tüketilen kırmızı etin kronik sağlık sorunu olanlar için dikkatli tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. İftar öncesinde bir bardak su içilmesi, ardından bir kase çorba içilmesi ve kısa bir ara verilmesinin sindirim sistemine yardımcı olabileceğini ekliyor.

Söylemez, “Bolca yeşillik tüketmeye çalışmalıyız. Parça et tüketimi, Ramazan'ın son günlerinde kolesterol seviyelerinde artışa neden olabilir. Bu yüzden bayramdan sonra kan tahlili yaptırmak önemlidir. Etlerin suyunu tüketmemeye özen göstermeliyiz, çünkü et doğrudan yağını suya bırakır. Yemeklerde yağını, suyunu süzerek daha az yağlı kısımları tercih etmek faydalı olacaktır. Ayrıca yemekler esnasında sıvı tüketiminden kaçınılmalı, sıvı tüketimi yemeklerden yarım saat önce veya sonra yapılmalıdır” şeklinde önerilerde bulunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar