Uzmanlar uyarıyor! Maske takın!

Uzmanlar uyarıyor! Maske takın!
Hastanelerde büyük yoğunluk yaşanırken, uzmanlar üst solunum yolu şikayetlerinin artması nedeniyle özellikle de kapalı ve kalabalık alanlarda maske kullanımını tavsiye ediyor.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, son dönemde üst solunum yolu şikayetlerindeki artışa dikkat çekti. Prof. Dr. Yavuz, özellikle Covid-19'un JN1 varyantının etkisiyle viral solunum yolu hastalıklarında önemli bir artış yaşandığını belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da vurguladığı üzere hastanelere başvurularda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20'ye yakın bir artış gözlemlendiğini aktaran Prof. Dr. Yavuz, İstanbul'un yoğun bakım doluluk oranlarında önemli bir artış yaşandığını ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün de JN1 varyantının küresel çapta yayılmasına ve artışa neden olduğuna dair uyarıda bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, "Türkiye’de de büyük ihtimal o etkili şu anda bu patlamayı ona bağlıyoruz. Bundan 3 ay önce de başka bir suşla yine bir Covid’in pikini görmüştük. Bu piki biraz daha çok kişiyi etkilemiş görünüyor. İlk suşa göre çok büyük değişiklik geçirmiş bir suş olan JN1, geçmiş bağışıklıklardan kaçabilme özelliğine sahip, bu da Covid-19'un daha etkili bir şekilde yayılmasına neden oluyor" dedi.

Prof. Dr. Yavuz, hastalığın yayılmasını kontrol altına almak için riskli grupların aşılanması gerektiğini ve maske kullanımının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, kovid-19 ve grip virüslerinin artış gösterdiği bu dönemde toplu alanlarda maske kullanımının toplum sağlığı açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

HASTANELERDE BÜYÜK YOĞUNLUK YAŞANIYOR

Üst solunum yolu problemleri nedeniyle hastanelerde oluşan yoğunluğun, diğer hastalıkların tedavi süreçlerini olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, yoğun bakım yataklarının doluluk oranlarının yüksek olması durumunda ameliyatların da aksayabileceğini belirtti. Bu nedenle hastane yoğunluğunun azaltılması için Covid-19 ve grip aşılarının hızlı bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Yavuz, Covid-19'un mevsimsel bir özellik kazanmadığını ve hala pandemik bir oranda devam ettiğini belirtti. Virüsün hızlı değişimine ve sakinleşmemesine dikkat çeken Yavuz, bu nedenle tedbirlerin sürdürülmesi ve toplumun bilinçli bir şekilde hareket etmesinin önemine vurgu yaptı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar