Uzmanlar uyardı: Mutlaka maaşlarınızı kontrol edin

Uzmanlar uyardı: Mutlaka maaşlarınızı kontrol edin
Bordro oyunu nedeniyle çalışanlar Emekli olduktan sonra düşük maaş almak zorunda kalıyor. İşverenler, daha az prim ödemek için çalışanın ücretini vergi dairesi ve sosyal güvenlik kurumuna düşük gösteriyor. Ancak işçiler bu durumu yaptıkları sorgulamalar ile tespit edebiliyor.

İlan 365'in haberine göre; Çalışan vatandaşlara uzmanlardan bu sabah saatlerinde uyarı geldi. Çalışanlar işverenlerin bu tuzağına düşmeleri halinde emekli maaşını düşük alıyor. Uzmanlar çalışanların dikkatli olması ve mutlaka maaşlarını Kontrol etmesi konusunda uyarıyor. Emekli maaşını düşüren O yöntemi tespit ederseniz sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapmayı unutmayın. Bildirim yapmamanız halinde hem işverene ceza kesiliyor hem de sizin maaşınız gerçek tutardan gösteriliyor. İşte işverenlerin maaş konusunda yaptıkları büyük oyun…

Milyonlarca çalışan, bordro ücretlerinin düşük gösterilmesi nedeniyle emekli maaşını düşük almak zorunda kalıyor. İşverenler bu oyunu prim kaçırmak için yaparken asıl zararı çalışanlara veriyor. Bordro oyunu nedeniyle çalışanlar Emekli olduktan sonra düşük maaş almak zorunda kalıyor. Ama bu durum çözümsüz değil. Böyle bir oyunu fark etmeniz halinde doğrudan sosyal güvenlik kurumuna bildirmeniz gerekiyor. Başvuru yapılması halinde bordroyu düşük gösteren işverene 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılırken aynı zamanda çalışanların da haklı fesih tazminatı alma imkanı ortaya çıkıyor. Emekli maaşını düşük almamak için mutlaka maaşınızı kontrol edin ve bordroda maaşınızın ne kadar gösterildiğine bakın.

PRİM KAÇIRMAK İÇİN ÜCRET DÜŞÜK GÖSTERİLİYOR

İşverenler, daha az prim ödemek için çalışanın ücretini vergi dairesi ve sosyal güvenlik kurumuna düşük gösteriyor. Ancak işçiler bu durumu yaptıkları sorgulamalar ile tespit edebiliyor. Son dönemlerde yapılan incelemelerde çok sayıda işletmenin işçi maaşlarını düşük gösterdiği Asgari ücretin üzerinden prim ödemek için usulsüz uygulamalar yaptığı tespit edildi. İşçiler de kendi maaşlarını tespit ederek bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu ve vergi dairesine bildirim de bulunabiliyor. Başvuru yapılması halinde maaşı düşük gösteren işverene hapis cezasına Varan yaptırımlar uygulanıyor.

GÖZ YUMAN İŞÇİYE DE CEZA VAR

İşverenlerin bordro üzerinde yaptıkları oyunlar sadece maaşı düşük göstermekle kalmıyor. Fazla mesai eklemeyen, asgari ücret artışının yansıtmayan, daha yüksek ücret ödemesine rağmen Asgari ücretten fazlasını elden ödeyen işverenler var. İşçiler Böyle bir durumu tespit etmeleri halinde başvuru yaparak işverene dava açılmasına sağlayabiliyor. Usulsüzlüğün tespit edilmesi durumunda Para cezasının yanı sıra işverenlere 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılıyor. Aynı zamanda bordrosunun usulsüz şekilde düşük gösterildiğini fark eden işçinin haklı fesih hakkını kullanma ve tazminat alma hakkı da bulunuyor. Elbette bu duruma göz yuman işçilere de Sosyal Güvenlik Kurumu ve vergi dairesi tarafından cezai işlem uygulanıyor.

MUTLAKA MAAŞINIZI KONTROL EDİN
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamada işverenlerin bu yöntemle prim kaçırdığı ifade edildi. Yani kayıt dışı ödemeler yapılıyor ancak Sosyal Güvenlik Kurumu ve vergi dairesine prim ödemesi yapmamak için bu usulsüzlüğe bazı işçiler de göz yumuyor. Örneğin bazı işyerlerinde bir ay çalışmasına rağmen işçiler 15 gün çalışmış gibi gösteriliyor, daha yüksek ücret verilmesine rağmen ücret asgari ücretten ödeniyor gösteriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ise son dönemlerde yaptığı denetimlerde usulsüz uygulamalara adeta Savaş açmış durumda.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar