Uzmanı uyardı! Kansere neden olabilir

Uzmanı uyardı! Kansere neden olabilir
Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla Biruni Üniversite Hastanesi’nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Türkan Öztürk Topcu, stresin kanser oluşumundaki rolüne ışık tuttu.

Doç. Dr. Türkan Öztürk Topcu, stresin insan vücudunda çeşitli tepkimelere neden olduğunu ve bu tepkilerin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini belirtti. Kronik stresin, yani uzun süreli ve sürekli yaşanan stresin, sağlık sorunlarına yol açabileceğine ve yaşam kalitesini düşürebileceğine işaret etti. Bu tür stresin, motivasyon ve performansı artırma yerine, bireyin sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı.

09.jpg

Kronik stresin vücutta adrenalin ve kortizon hormonu salınımını artırarak, kalp atış hızının yükselmesi, kasların gerilmesi, sindirim sisteminde değişiklikler ve uyku sorunları gibi bir dizi fiziksel değişikliğe sebep olduğunu ifade etti. Topcu, bu durumun bağışıklık sistemini zayıflatarak kişiyi kanser gibi hastalıklara daha açık hale getirebileceğini söyledi.

99999-001.jpg

Stresle başa çıkmanın önemi üzerinde duran Topcu, nefes teknikleri, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku gibi yaşam tarzı değişikliklerinin stres yönetiminde ve kanserden korunmada kilit rol oynadığını belirtti. Bu yöntemlerin, stresin fiziksel ve duygusal belirtilerini azaltmada etkili olduğunu ve genel sağlık durumunu iyileştirebileceğini aktardı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar