Uzmanlar, kira fiyatlarının geleceğini iyi görmüyor: Yarın erişilemeyecek rakamlar oluşacak!

Uzmanlar, kira fiyatlarının geleceğini iyi görmüyor: Yarın erişilemeyecek rakamlar oluşacak!
Son dönemde artan kira fiyatları, kirada oturan ve asgari ücretle geçinen vatandaşların hayatını ciddi şekilde etkiledi. Yüksek fiyatlı kira konusu tartışmalara sebep olarak gündemde kalmaya devam ederken uzmanlar, yakın tarihlerde fiyatların düşmeyeceğini söylüyor.

YARIN ERİŞİLEMEYECEK RAKAMLAR OLUŞACAK!

Giderek artan ekonomik kriz konut sektörünü de olumsuz etkiledi. Yabancıların vatandaşlık almak için daire satın alması ve bu alımların son zamanlarda giderek artması, konut kira ve fiyatlarının artmasında başka etken.

Özellikle büyükşehirlerde kira fiyatları yaklaşık yüzde 100 artış gösterirken, konut arzındaki yetersizlik nedeniyle kiralık ev bulmak da güç.

Habertürk’ten Cem Ali Çinkılıç’a konuşan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, demir, çimento ve hazır beton gibi kalemlere son 30 ayda yüzde 400 ila 500 arasında zam geldiğini ifade etti.

‘YERİNE KOYMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Aynı dönemde konuttaki artışın yüzde 250 olduğunu belirten, konuttaki artışın henüz maliyeti yakalayamadığını dile getiren Durbakayım, şöyle devam etti:

“Bunun nedeni, inşaat sektörünün sürekliliğini sağlamak için önce karlardan fedakarlık edildi, sonra daha evvel ucuz yapılmış imalatlar hesaba katıldı. İleriyi satın almak suretiyle, piyasayı kaybetmemek adına halen çoğu proje kafa kafaya, hatta bir miktar zararına gidiyor. Yani sattığını parayla yerine koyması mümkün değil.”

Durbakayım, dip noktalardan arz için fiyat artışlarının bir an evvel durması gerektiğini, asıl maliyetlerin kiralara yansımadığını, bir an önce tedbir alınması gerektiğini söyledi.

İNDER Başkanı ayrıca “Yarın kiralama noktasında erişilemeyecek rakamlar olacaktır. Bu da insanları birlikte oturmaya itecektir” dedi.

‘GERÇEKÇİ OLMAZ’

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, emtia fiyatlarındaki artışa dikkat çekerken, yüksek kur ve enflasyon yüzünden konut fiyatlarının artmamasının mümkün olmadığını söyledi.

Elmas, “Üstelik bu maliyetlerin geriden yansıdığını düşünürsek fiyatlarda düşüş beklemek de gerçekçi olmaz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar