Uzman isim verem konusunda uyarıda bulundu

Uzman isim verem konusunda uyarıda bulundu
Uzman Doktor Burcu Turan, verem hastalığına ilişkin yaptığı uyarıda, veremin (tüberküloz) insandan insana hava yoluyla bulaşabilen, özellikle akciğer olmak üzere vücudun diğer organlarında hastalık oluşturabilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirtti.

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü vesilesiyle, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Turan, hastalık hakkında bilgi verdi. Dr. Turan, "Hasta bireylerin hapşırması, öksürmesi veya konuşması sırasında salgıladığı damlacıkların havaya karışmasıyla sağlıklı bireyler tarafından solunması sonucu hastalığın yayılabileceğini" açıkladı. Enfekte olan her bireyin hastalık geliştirmeyebileceğini ancak alınan bakterilerin vücutta uyur durumda kalabileceğini ve bağışıklık sistemi zayıfladığında hastalığın ortaya çıkabileceğini belirtti.

Dr. Turan, "2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam, balgamda kan gelmesi, gece terlemesi, kilo kaybı, halsizlik gibi belirtiler yaşayan ve verem hastası ile uzun süre teması olan kişilerde öncelikle verem hastalığının akla gelmesi gerektiğini ve bu durumda balgam ve akciğer grafisi gibi ileri tetkiklerin değerlendirilmesi gerektiğini" vurguladı. Tanı alan yeni bir verem hastasının altı ay boyunca tedavi edilmesi gerektiğini belirten Dr. Turan, tedaviye başlandıktan sonra hastalığın bulaşıcılığının hızla azaldığını dile getirdi.

Dr. Turan, "Verem hastalarının tedavilerini düzenli olarak almalarının, hastalığın bulaşıcılığını hızla azaltacağını ve bu nedenle veremle mücadelenin en etkili yöntemi olduğunu" söyledi. Yeni hasta gelişiminin önlenmesinin, iyi bir hasta takibi, tedavi ve koruyucu önlemlerin titizlikle takip edilmesiyle mümkün olacağını ifade etti. Türkiye'de veremle mücadele görevini başarıyla yerine getiren verem savaş dispanserlerinin, yeni hasta tedavisini ücretsiz olarak gerçekleştirdiğini ve ayrıca temaslı taraması ve hastalık kontrolünü de başarıyla sağladığını belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar