Uyku düzeni beyinden çok kaslara bağlı olabilir!

Uyku düzeni beyinden çok kaslara bağlı olabilir!
2017 yılında yayınlanmış bir çalışmaya göre kaslarda bulunan bir protein , farelerde uyku eksikliğinin etkilerini azaltabilir.

Beynin uykuyu tüm yönleriyle kontrol ettiği şeklindeki düşünceye meydan okuyan bu keşif, bazı uyku bozukluklarına çözüm bulmak için beyni araştıran bilim insanlarının cevabı yanlış yerde arıyor olabileceğini gösteriyor.

UT Southwestern Peter O'Donnell Beyin Enstitüsü ve diğer iki tıp merkezinin iş birliği sonucunda ortaya çıkan bulgular, bilim insanlarına aşırı uykululuk hali olan kişilere özel tedaviler geliştirmek için beyin dışında odaklanabilecekleri yeni bir hedef veriyor. UT Southwestern Tıp Merkezi'nde Nörobilim Bölüm Başkanı ve Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde araştırmacı olan Dr. Joseph S. Takahashi şöyle diyor:

Böyle bir şey bulmayı beklemiyorduk. Bu bulgu, uykunun nasıl kontrol edildiğine dair algımızı değiştiriyor.

eLife dergisinde yayımlanan makale, kaslardaki sirkadyen ritim proteini olan BMAL1'in uykunun uzunluğu ve şeklini nasıl düzenlediğini açıklıyor. Beyinde bu proteinin varlığı veya yokluğu uykululuk halinin düzelmesi üzerinde çok az etkiliyken, kaslarındaki BMAL1 seviyesi daha yüksek olan fareler uyku yoksunluğundan daha çabuk kurtuldu. Ek olarak BMAL1'in kastan çıkarılması, normal ritimde olan uykuyu ciddi şekilde bozarak derin uyku ihtiyacının artmasına ve iyileşme yeteneğinin azalmasına yol açtı. Dr. Takahashi, bu bulgunun askerlikten havayolu pilotluğuna uzun süre uyanık kalmayı gerektiren mesleklere sahip insanlara fayda sağlayabilecek terapilerin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini söyledi. Nörobilim alanında Loyd B. Sands Seçkin Kürsüsü sahibi olan Dr. Takahashi son olarak şunları belirtti:

Bu çalışmalar, farelerde kaslardaki faktörlerin uykuyu etkilemesi için beyne sinyal gönderebileceğini göstermektedir. Eğer benzer yolaklar insanlarda da varsa bu durum uyku bozukluklarının tedavisi için yeni ilaç üretme hedefleri edinmemizi sağlayabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar