Ünlü ekonomist Merkez Bankası'nın 8 gün sonra alacağı dolar kararını açıkladı: "Beklentiler ters köşe olacak!"

Ünlü ekonomist Merkez Bankası'nın 8 gün sonra alacağı dolar kararını açıkladı: "Beklentiler ters köşe olacak!"
Türkiye'nin önde gelen ekonomistleri arasında gösterilen Kerim Rota, katıldığı Youtube yayınında 24 Ağustos'ta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) alacağı faiz kararına yönelik tahminlerde bulundu. Rota, PPK toplantısından çıkacak karara göre dolar sahiplerini nelerin beklediğini açıkladı.

Gelişmiş ülkelerde bağımsız kararlar alması beklenen merkez bankalarının aksine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son yıllarda AKP güdümünde bir para politikası yönetirken, finansal hamlelerin rehberliğine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisi oturtulmuştu.

Bu yaklaşımdan 28 Mayıs seçimlerinin ardından vazgeçen Erdoğan, ekonomi yönetimini Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanlığına atadığı Hafize Gaye Erkan'a bıraktı.

Piyasalar, rasyonel politikalara dönüş mesajlarının ardından olumlu bir havaya bürünsü de TCMB'nin Haziran ve Temmuz ayında yaptığı toplantılardan beklentilerin altında faiz artırımı geldi ve dolar kuru sert yükselişine devam etti. Buna karşın geçtiğimiz haftalarda TCMB'de Hafize Gaye Erkan'ın yardımcılığına atanan 3 kişi, liyakat açısından piyasalar tarafından oldukça olumlu karşılandı ve ekonomistlerin gözü 24 Ağustos'ta açıklanacak faiz kararına döndü.

Ekonomist Murat Muratoğlu'nun Youtube kanalına konuk olan Kerim Rota, toplantıdan çıkacak faiz kararının ne yönde olacağına dair tahminlerde bulunurken, hangi kararın dolar sahiplerini ne yönde etkileyeceği ile ilgili de önemli uyarılar yaptı.

İşte Rota'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde...

"Bir kere şunu söylemek lazım. Hafize Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek atandığından beri 2 tane PPK toplantısı oldu. Haziran toplantısı çok önemliydi ve orada bence gerekli aksiyon alınamadı. Temmuz ayında yapılan toplantıda ise ışık zaten sönmüştü ve burada alınan aksiyon biraz yetersiz kaldı.

"BEKLENEN FAİZ ARTIRIMINI YENİ İSİMLER YAPABİLİR Mİ?

Şimdi yapılacak toplantının ise şöyle bir önemi var. 3 tane yeni başkan yardımcısı atandı ama bunların içerisinde en önemli olan, piyasaların ve Türkiye'nin en çok tanıdığı kişi Cevdet Akçay. Şimdi bu isimlerden yeni bir beklenti var. Acaba Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın yapamadığı faiz artırımı Cevdet Akçay yapabilir mi? şeklinde bir ümit oluştu. Bu nedenle Ağustos toplantısı çok önemli olacak ancak benim beklentim çok büyük bir değişiklik olmayacağı.

"DOLAR BEKLENTİSİNDE TERS KÖŞE YAŞANABİLİR"

Elbette şu kırılabilir. 15'den 17.5'a artan faiz nereye gider? Herkes 20 olur diye bekliyor. Belki burada bir 22.5'a çıkış gösterilmesi, beklentileri kıracak bir hava yaratabilir. Bu aynı zamanda uzun süredir konuşulan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan 20'den fazla faiz istemiyor" algısını da kırmaya yarayacaktır. Bu yüzden bence Ağustos toplantısı çok önemli.

"FAİZLERİN YALANDAN YÜKSELTİLMESİNİN HİÇBİR ANLAMI YOK"

Faizlerin 25'e yükseltilmesi dahi elbette yeterli değil. Enflasyonun yüzde 70-80'e gideceği bir dönem var önümüzdeki Mayıs ayı gibi. Böyle bir noktada 20-25 olmasının hiçbir önemi yok. İlk toplantıda 25 yapılmış olsaydı şu anda bambaşka bir şeyi tartışıyor olabilirdik. Şimdi yeni başkan yardımcılarıyla birlikte 25'e çekilirse ve arkasını da başka şeylerle doldururlarsa en azından yeni bir çıkış kapısı görülebilir.

Burada en önemlisi enflasyon beklentileri. Bir anket yapıyor Merkez Bankası, tek kelimeyle evlere şenlik. Enflasyon beklenti anketinin ortalaması TCMB tahmininden daha düşük çıkıyor ankette. Benim birçok sektörde yer alan arkadaşımı bu anketlerden attılar, siz artık işimize yaramazsınız diyerek. Herkes kendine böyle bir anket güruhu bulmak ister elbette. Size destek veren, sözünüzden çıkmayacak bir grup ancak inandırıcılığı yok elbette. İnandırıcılığı olmayınca da bu anket sonuçlarıyla yol yürümenin bir anlamı kalmıyor.







YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar