Ünlü ekonomist doların haftaya kaç lira olacağını açıkladı: Bu artık bir mecburiyet

Ünlü ekonomist doların haftaya kaç lira olacağını açıkladı: Bu artık bir mecburiyet
Hükümetin ekonomi politikalarına getirdiği eleştiriler ile de bilinen ünlü ekonomist Mustafa Sönmez, dolar kurunun gelecek hafta kaç lirayı görmesi gerektiğini açıkladı.

SERPİL DEMİR / GÜNBOYU

Seçimlerin ardından hızla yükselen dolar kuru 23 lirayı da geride bırakırken, ekonomist ve uzmanlardan kurun geleceğini ilişkin tahminler gelmeye devam ediyor.

Hükümetin ekonomi politikalarına sık sık eleştiriler getiren ünlü ekonomist Mustafa Sönmez, sosyal medya hesabından doları bekleyen rakama ilişkin dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Kurun gelecek hafta daha da artışa geçeceğini ifade eden Sönmez, şunları söyledi:

Bir haftada %10 artan dolar, önümüzdeki hafta 24-25TL yi görür. Yabancıları iştahlandırır. İçeride de TL faizleri artırılmalıdır ki gelsinler. Faizler artarken kredi faizleri yükselir, piyasa buz keser. Bankalar kredileri geri toplamakta zorlanır, yatırım başlamaz, iç piyasa daralır.

Talep düşünce buna dayanamayan firmalar işçi çıkarmaya başlar. Artmış dolar ve faiz, maliyetleri, enflasyonu yükseltir. Gelirler, enflasyonun gerisinde kalınca, bir de işsizlik eklenince ağır bir geçim sorunu yeniden boy atar. Bütçe açığını daraltmak, kaçınılmaz bir operasyondur.

Bütçe açığı karşısında yeni vergiler gelir, sosyal harcamalar kısılır. Erdoğan, Şimşek'i bu operasyon için görevlendirdi ve yerel seçimlere 2-3 ay kalana kadar bu kara kış hüküm sürecektir. Kitlelerin yapacakları şey, partilerini "adam" etmek, sokakta, sendikada örgütlenmektir.

Bu ağır operasyon, seçim öncesinde halı altına itilmişti, bugün bir mecburiyet. Olacaklara seyirce kalınırsa, herkese ağır bir ekonomik ve siyasi tokata dönüşür. Direniş bugünden örgütlenirse, 2024 yerel seçimleri için anlamlı bir yığınağa dönüşür, Saray rejiminin ömrünü kısaltır.

dasdasdsadas.png

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Öne Çıkanlar