UNESCO'dan şok çağrı: Öğrenciler dikkat!!

UNESCO'dan şok çağrı: Öğrenciler dikkat!!
UNESCO, okullarda akıllı telefonların yasaklanması çağrısında bulundu

GÖKMEN ÖRKMEZ-GÜNBOYU

Birlemiş Milletler’in (BM) eğitim, bilim ve kültür ajansı UNESCO, yayınladığı raporda sınıftaki aksamalarla mücadele etmek, öğrenmeyi geliştirmek ve çocukları siber zorbalıktan korumaya yardımcı olmak için akıllı telefonların okullarda yasaklanmasını tavsiye etti.

Son yapılan bir raporda, cep telefonlarının aşırı kullanımının eğitim performansını olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Raporda, dijital teknolojilerin eğitimde her zaman "insan merkezli" olması ve öğretmenlerle yüz yüze etkileşimi hiçbir zaman yerini almaması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Özellikle üniversitelerde artan online eğitimin, öğrenme sürecinin sosyal boyutunu ikinci plana ittiği belirtiliyor. Eğitimin sosyal boyutunun ihmal edilmemesinin önemine dikkat çekilerek, bireyselleştirmenin aşırıya kaçmaması gerektiği ifade ediliyor.

UNESCO Genel Müdürü Audrey Azoulay, dijital devrimin potansiyelinin farkında olduğunu ancak eğitimde kullanımının öğrencilere ve öğretmenlere zarar vermemesi gerektiğini belirtiyor. Azoulay, çevrimiçi bağlantıların insan etkileşiminin yerini tutamayacağı konusunda uyarıyor.

Raporda, Çin'in dijital cihazların öğretim aracı olarak kullanımına sınır getirdiği ve tüm öğretim süresinin yüzde 30'unu ile sınırladığına dikkat çekiliyor.

Dünya genelinde 200 eğitim sistemi üzerinde yapılan analize göre, her altı ülkeden birinin okullarda akıllı telefon kullanımını yasakladığı ya da rehberlik yoluyla sınırlandırdığı tahmin ediliyor. Fransa, 2018'de ilgili politikayı uygulayan ülkelerden biri olurken, Hollanda ise 2024'ten itibaren kısıtlamalar getirecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar