Uluslararası gıda enflasyonu oranları yayımlandı: Türkiye önemli farkla ilk sırada yer alıyor

Uluslararası gıda enflasyonu oranları yayımlandı: Türkiye önemli farkla ilk sırada yer alıyor
Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü tarafından üyesi olan ülkeler için Ekim ayında kaydedilen gıda enflasyonu oranlarını yayımlandı. Verilere göre Türkiye %72 oranı ile gıda enflasyonunda ilk sırada bulunuyor.

Uluslararası gıda enflasyonu oranları yayımlandı: Türkiye önemli farkla ilk sırada yer alıyor

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan 5 Aralık tarihli raporda, ülkelerin bir yıl içindeki enflasyon oranlarına dair bilgiler paylaşıldı.

Raporda Türkiye'nin enflasyon oranında lider konumda olduğu ve gıda enflasyonunun yüzde 72 olduğu vurgulandı. Ayrıca İzlanda, yüzde 11,7'lik gıda enflasyonuyla Türkiye'nin ardından geldi.

Türkiye'deki gıda enflasyonu bir önceki yıla göre yüzde 61,4'ten bu yıl Ekim ayında yüzde 72'ye yükseldi. Raporda, 32 OECD ülkesinde gıda fiyatlarının düştüğü ancak enflasyonun yüzde 10'un üzerinde olduğu ülkelerin Türkiye, İzlanda, Kolombiya ve İngiltere olduğu belirtildi.

Raporda, OECD ülkelerinde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile ölçülen yıllık enflasyonun Eylül'de yüzde 6,2'den Ekim 2023'te yüzde 5,6'ya düştüğü ve bu düşüşün çoğu ülkede yaşandığı vurgulandı. Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Kosta Rika'da enflasyonun arttığı bilgisi verilirken, bazı ülkelerde enflasyonun sıfır civarına hatta negatife döndüğüne de dikkat çekildi.

Ayrıca raporda, OECD'de gıda enflasyonunun Eylül'de yüzde 8,1'den Ekim'de yüzde 7,4'e gerilediği, enerji enflasyonunun ise negatif seyrettiği ve çekirdek enflasyonun genellikle istikrarlı bir seyir gösterdiği belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar