Ucuz borçlanmada son saatler! Düzen yarından itibaren değişiyor: Bugün başvuru yapanlar 50 bin lira daha az ödemiş olacak

Ucuz borçlanmada son saatler! Düzen yarından itibaren değişiyor: Bugün başvuru yapanlar 50 bin lira daha az ödemiş olacak
2024 yılına kısa bir süre kala asgari ücret zammı belirlenmişti. Zam sonrası Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak olan hizmet borçlanmalarında prim maliyetleri %49 oranında artış göstermiş olacak. Buna göre askerlik ve doğum borçlanmasında bugün başvuru yapacak kişiler 50 bin lira daha az öderken, yarından itibaren miktar tamamen değişecek.

2024 yılına kısa bir süre kala asgari ücret rakamı belli oldu. Söz konusu ücret 2023 Temmuz ayına göre yüzde 49 oranında yükseltildi. Bununla beraber 2024 yılında vatandaşların alacağı net asgari ücret 17 bin 2 TL olmuş oldu.

SGK HİZMET BORÇLANMALARINDA PRİM MAALİYETLERİNDE ARTIŞ

Asgari ücrette meydana gelen artış pek çok kalemdeki rakamları değişikliğe uğratırken, artış ile beraber Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan hizmet borçlanmalarında prim maliyetleri de yükselmiş olacak. Buna göre bu prim maliyetleri de yüzde 49 oranında artacak.


Hem doğum borçlanma hem de askerlik primleri, kişilerin kendi belirlemiş olduğu prime esas kazanç üzerinden ödenmekte. Ayrıca en düşük kazanç tutarı asgari ücretten az olmamakta.

Bu sebeple asgari ücrette yaşanan artış ile SGK yapılan hizmet borçlanmalarında prim maliyetleri yüzde 49 oranında artmış olacak.

2024 ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR OLACAK?


Mevcut asgari ücret üzerinden 1 günlük borçlanma için en düşük prim tutarı daha önce 143.09 TL idi. Şimdi ise yeni asgari ücret üzerinden 213.36 TL olmuş olacak. Bu değişimle 18 aylık askerlik borçlanması için ödenecek prim tutarı 77 bin 263 TL miktarından 115 bin 214 TL’ye çoğalmış olacak.

Ayrıca doğum borçlanması da artacak ve bir çocuk için 720 günlük borçlanmanın maliyeti de değişerek 103 bin 025 TL’den 153 bin 619 TL’ye çıkmış olacak. Aynı şekilde borçlanma maliyeti de 50 bin 594 TL artış gösterecek.

UCUZ BORÇLANMADA SON SAATLER


Askerlik ve doğum borçlanması olan kişiler eğer bugün ödeme gerçekleştirir ise SGK müdürlüklerine, 50 bin TL daha az bir maliyet ödemiş olacaklar. Yani 50 bin TL daha az borçlanacaklar. 31 Aralık'ta saat 17.00 olduğunda ise SGK müdürlükleri tarafından ucuz borçlanma için işlemler gerçekleştirilememiş olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar