Uçak pencerelerinin kenarları neden yuvarlaktır? İşte uçak pencereleri hakkında bilinmeyen detaylar

Uçak pencerelerinin kenarları neden yuvarlaktır? İşte uçak pencereleri hakkında bilinmeyen detaylar
Uçakların pencerelerinin yuvarlak olması pek çok kişinin dikkatini çekmiştir. İşte tasarımıyla dikkat çeken uçakların pencerelerinin yuvarlak olmasının nedeni...

Comet, tarihteki ilk ticari jet yolcu uçağı olarak bilinmektedir. Bu şirket hizmete girişinin üzerinden bir sene geçmesinin sonrasında sürekli ölümcül kazalara konu olmasıyla dikkat çekmiştir.

Ayrıca bu kazaların sebebi uzunca bir süre çözülememiş ve söz konusu dönemde jet uçaklarının güvenli olmadığı şeklinde genel bir algının oluşmasına da sebep olmuştur.

MEYDANA GELEN KAZALAR DEĞİŞİMİ TETİKLEDİ

İlk uçuşunu 1949 yılında gerçekleştiren uçakta ilk kazalar 1953 baharında vuku bulmaya başlamıştır.

Hazırlanan raporda yolcu kabini camlarının kare şeklinde olmasının kazanın sebebi olduğunu belirtir bir bulgu bulunmamaktadır. Raporda yer alan dökümanlarda, gövdedeki yırtılmanın kabin pencerelerinin bağlantı yerlerinden geçtiği görülmüştür.

Bu sayede daha güçlü malzemelerin kullanımına yönelen üretici firma tarafından pencerelerin bağlantı yerlerini güçlendirilmek istenmiş ve bunun için araştırmalara başlanmıştır. Bunun sonucunda da keskin köşeli dörtgen pencereler yerine yuvarlak pencereler kullanılmıştır ve uçağın yenilenen modellerinde yuvarlak hatlı pencerelerin kullanılmasına sebebiyet vermiştir.

Bu olay aynı zamanda havacılık endüstrisinde de yeni bir farkındalık kazandırmıştır. Ayrıca zaman içerisinde kare ve dikdörtgen şeklindeki pencerelerin köşelerinde gerilimin daha fazla yoğunlaştığı bilinmektedir. Bu sebeple yuvarlak veya oval tasarımlar kullanılmaya başlanmıştır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar