'Üç beş kişinin kazancı uğruna talan ediliyor'

'Üç beş kişinin kazancı uğruna talan ediliyor'
Hacıbektaş'ın Karaburç ve Karaburna köylerinde yapılması planlanan maden ocağına verilen ÇED olumlu kararına tepki gösteren bölge halkı projenin yapılacağı bölgede basın açıklaması düzenledi. Bölge halkı üç-beş kişinin kazancı için binlerce hektar arazinin talan edilmek istediğini belirtti.

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde Karaburç ve Karaburna köylerinde yapılması planlanan iki adet moloz bazalt ocağı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verilmesine tepki gösteren bölge halkı basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, ÇED sürecinden habersiz olduğunu belirten köylüler ÇED olumlu kararının iptali davası açtığını belirtti. Birgün'den Yaren Çolak'ın haberine göre, bölgenin 1. derece sit alanı olduğuna vurgu yapan Karaburç köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Platformu üyesi Dönsel Can, “Üç-beş kişinin kazancı uğruna bir toplum, kültür, tarih, binlerce hektar tarım ve mera alanları talan edilmektedir” dedi.

"TALAN AKILCI DÜŞÜNCEYE TERSTİR"

Can, “ÇED raporu kararı ‘halkı Bilgilendirme toplantısı’ yapılmadan masa başında alınmıştır. Ayrıca üzülerek tespit ediyoruz ki, maden ruhsatlı alan içerisinde evlerimiz ve tarlalarımız da bulunmaktadır. Toprağı, suyu, doğal yaşamı ve insanı yok saymak ve doğayı talan etmek akılcı düşünceye terstir” ifadelerini kullandı.

EVLERİN YIKILMASI ANLAMINA GELİYOR

“Bu talanı durdurun” diyen Can, “Karaburç köyü için bin dönümlük bir alanda işletme ruhsatı verilen bu madenin proje bedeli sadece 650 bin TL’dir. Bu para ile çoğu yerde ancak bir ev alınabilmekte iken; burada yüzyıllardır yaşayan bir toplum için evlerinin yıkılması anlamına gelmektedir. Ayrıca fiili maden sahasının hemen dibinde bulunan tarihi Karaburna Kalesi de maden ruhsatlı alan içerisinde yer almaktadır. Karaburna Kalesi 2800 yıllık Hitit yazıtlarının bulunduğu 1. Derece arkeolojik sit alanıdır” ifadelerini kullandı. 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar