Türkiye'nin oyun karnesi açıklandı: Mobil oyunlarda büyük gerileme

Türkiye'nin oyun karnesi açıklandı: Mobil oyunlarda büyük gerileme
2023 yılı oyun endüstrisi için oldukça hareketli geçti. Korona virüsünün etkilerinin tamamen ortadan kalması ile birlikte bu sene birçok oyun oyuncuların beğenisine sunuldu. İşte Türkiye'nin 2023 oyun karnesi...

2023 yılı oyun dünyası için oldukça hareketli geçti. Türkiye için ise özel bir hareketlilik söz konusuydu. Özellikle Steam'in Türkiye'den ayrılması ve dolarla artık satış yapacak olması oyuncuları derinden sarstı. Online oyun içi içerik satın alma platformu Oyunfor 2023 oyun satışı raporunu açıkladı. Firmanın açıkladıkları bilgilere göre oyun satışlarındaki düşüş, PC ve konsol oyunlarının yükselişine sebep oldu. 2023 Türkiye oyun pazarında yaşanan değişikliklere göre, mobil oyun satışlarında önceki yıllara göre önemli bir düşüş kaydedildi. Ancak, PC oyunları dikkat çeken bir artış göstererek 2023'e damga vurdu.

league-of-legends.jpg

2019'dan itibaren hızla yükselen oyun alışverişleri, 2022'ye kadar mobil oyunların etkisiyle zirve yapmıştı. Ancak, 2023'te döviz kurlarındaki artış ve oyun yapımcılarının Türkiye'ye özel aldığı olumsuz kararlar nedeniyle negatif bir ivme yaşandı. Bu olumsuz tabloya rağmen, PC oyunları bu yıl da artış göstererek dikkat çekti.

MOBİL OYUN SATIŞLARI YÜZDE 14 DÜŞÜŞ YAŞADI

2023 yılında mobil oyun satışları, önceki yıla göre yüzde 14'lük bir düşüşle son dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Döviz kurlarındaki artış ve mobil oyun firmalarının Türkiye'ye özel yerelleştirme yapmamaları, bu düşüşte etkili oldu. Mobil oyun alışverişlerinin çoğunluğu yine Google Play üzerinden gerçekleşti, ancak iOS tabanlı cihazlar bu yıl büyük bir artış göstererek pazar paylarını artırdı.

valorant.jpg

EN ÇOK SATIŞ YAPILAN OYUN VALORANT

En çok alışveriş yapılan oyunlar arasında Valorant, PUBG Mobile, League of Legends gibi tanıdık isimler bulunuyor. Dikkat çeken bir detay ise ilk onda dört mobil oyunun yer alması oldu

  1. Valorant
  2. PUBG Mobile
  3. League of Legends
  4. Garena Free Fire
  5. Roblox
  6. Mobile Legends
  7. World of Warcraft
  8. Metin2
  9. Counter-Strike
  10. Lords Mobile

pubg.jpg

OYUNCULAR EN ÇOK STEAM'İ TERCİH ETTİ

2023 yılında en çok alışveriş yapılan oyun mağazaları arasında Steam, Microsoft Store, Apple Store, Google Play Store ve Gameforge Store yer alıyor.

EN ÇOK İSTANBUL'DA SATIŞ YAPILDI

Oyun alışverişlerinde İstanbul'un liderliği devam ederken, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa sıralamayı takip ediyor.

EN ÇOK OYUN OYNAYAN YAŞ ARALIĞI BELLİ OLDU

2023 yılında oyun alışverişlerinin çoğunluğu 21-30 yaş aralığındaki oyunculardan geldi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar