Türkiye'nin dev tesisi kapanıyor: Üretimi artık yurt dışında yapacak

Türkiye'nin dev tesisi kapanıyor: Üretimi artık yurt dışında yapacak
Türkiye’nin en önde gelen şirketlerden Borusan, Gemlik’teki boru tesisini başka bir ülkeye taşıma kararı aldı. Ünlü şirket, tesisin hem arazisini hem de binasını satışa çıkaracak. Aynı zamanda şirket Gemlik’teki yaptıkları diğer üretimlere de devam edecekleri açıklamasını yaptı.

Borusan, gelen karbon vergisi düzenlemesinin rekabeti daha da kısıtlayıcı beklentisi sebebiyle Gemlik’teki boru üretim tesisini satışa çıkarma kararı aldı.

bloomberght'in haberine göre; şirket, 2023 yılında ABD'de bir boru üretim tesisi satın almıştı.

Tesisin neden satıldığıyla ilgili açıklamada bulunan, Borusan, "Gemlik tesisinde üretilen borular, Türkiye ve yakın coğrafyalarda talep görüyor. Ancak, yurt dışı pazarlarda korumacılık politikaları giderek güçleniyor." dedi.

Uzmanlara göre, sınırda karbon vergisi gibi düzenlemeler de uluslararası rekabeti daha da zorlaştırabilir.

Borusan'dan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle

"Yine yakın/orta vadede yürürlüğe girebilecek sınırda karbon vergisi gibi düzenlemelerin uluslararası rekabeti daha da kısıtlayıcı hale getireceğine dair beklentiler sebebiyle, Gemlik Tesisleri'nde sadece altyapı ve proje iş kolu kapsamında yer alan büyük çaplı boruların üretiminde kullanılan makine ve ekipmanın, kısmen veya tamamen, orta/uzun vadede güçlü pazar talebi beklentimizi koruduğumuz ABD'de bulunan tesislerimize taşınması, direkt yatırım veya ortaklık yoluyla başka bir coğrafyaya taşınması, ya da potansiyel alıcılara tesis olarak satılması, seçeneklerinin değerlendirilmesine, ve ilgili makine ve ekipmanın bulunduğu arazi ve binaların ise satılmasına dair çalışmalara başlanmasına karar vermiştir.

3 Mayıs 2023 tarih ve 15 sayılı yönetim kurulu kararıyla konuyla ilgili değerlendirmelere başlandığı bilgisinin açıklanmasının ertelenmesi yönünde karar alındığının dile getirildiği açıklamada, "Şirket'in kaynaklarını en verimli şekilde kullanmasını amaçlayan süreçte, makine ve ekipmanın bulunduğu arazi ve binaların satışıyla ilgili çalışmalara yönelik somut gelişmeler olması sebebiyle, erteleme sebebinin ortadan kalktığı kabul edilerek kamuya açıklama yapılması gerekliliği oluşmuştur"

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar