Türkiye'de elektrikli araç piyasası uçuşta

Türkiye'de elektrikli araç piyasası uçuşta
Küresel elektrikli araç pazar payı yüzde 14’ten yüzde 18’e çıktı. Türkiye’de ise ilk 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 700’lük artış oldu. Y

Dünya genelinde elektrikli araç pazarı hızlı bir büyüme ivmesi yakaladı. Küresel ısınma, fosil yakıtların azalması ve elektrikli araçların verimli, uygun işletim maliyetlerinin olması pazardaki ivmelenmeyi artırdı.

“SATILAN HER 5 ARAÇTAN BİRİ ELEKTRİKLİ”

Gündem Teknoloji programına katılan Voltify Kurucu Genel Müdürü Mehmet Yiğit, elektrikli araç pazarının gelişimine dair, “2022 yılında küreselde, 10 milyonun üzerinde elektrikli ve hibrit araç satıldı. Pazar payı ise yüzde 14 civarındaydı. Bu yıl ise 15 milyona çıkması bekleniyor. Globalde 81 milyon civarı araç üretildiği düşünülürse bu sene yüzde 18 pazar payı alması demek. Bu da satılan her 5 araçtan biri elektrikli araç olma durumunda” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA 100 BİNLER KONUŞULACAK"

Türkiye’de elektrikli araçların yükselen bir trend olduğunu söyleyen Mehmet Yiğit, “Pazar, 2020 yılında 844 adet elektrikli araç, 2021 yılında 2 bin 800 adet , 2022’de 8 binli satış adetlerine ulaştı. Bu yılın ilk 7 ayında ise 17 binin üzerinde araç satıldı. İlk 7 ay geçen yılın ilk yedi ayına göre yüzde 700’lük artış oldu. Bu yıl 60 bine yakın elektrikli araç satılması mümkün. Önümüzdeki yıllarda yüz binli rakamları konuşuyor olacağız” dedi.

“ELEKTRİKLİ ARAÇ PAZARI İŞGÜCÜNÜ DE DÖNÜŞTERECEK”

Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği Başkanı Berkan Bayram, tüketicinin beklentisini “Türkiye’ye otomobil getirip satmak, zor değil. Talep var ve devam ediyor. İlk 7 ayda 17 binin üzerinde elektrikli araç satıldı. Fakat tüketicinin beklentisi servis ve bakım tarafında da çözüm sunulmalı. Büyük markalar bunu sunuyor. Elektrikli araçta ciddi bir servis ağına ihtiyaç duyulmuyor. Belli noktalarda kalifiye personele ihtiyaç olacak. Elektrik elektronik, mekanik, yazılımla alakalı üniversite geçmişi olan gençlere kapımız açık” şeklinde özetledi.

Diger yandan sektör temsilcileri, 'Elektrikli arabanın menzili, şarj süresi yeterli mi? şarj altyapısı var mı? ve teknoloji hızlı geliştiği için bu araca yatırım yapmalı mıyım? 2. el satışında sıkıntı olabilir mi?' sorularının tüketicilerin aklında olduğunu belirterek, bu sorunların çözümünde tüm paydaşların bir araya gelip yol haritasını çizmeleri gerektiğine işaret etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar