Türkiye'de 54 ilin ihracatı arttı

Türkiye'de 54 ilin ihracatı arttı
Ticaret Bakanlığı, ocak-nisan döneminde 17 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını ve 54 ilde ihracatın arttığını duyurdu.

Nisan 2024'te Türkiye'nin ihracatı, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,1 artarak 19 milyar 271 milyon dolara ulaştı. Ocak-Nisan döneminde ise ihracat yüzde 2,7 artarak 82 milyar 873 milyon dolara çıktı.

İstanbul, nisan ayında 4 milyar 75 milyon dolarla en fazla ihracat yapan il oldu. Ancak kentin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 azaldı. İstanbul'u, sırasıyla 2 milyar dolar ve yüzde 2,9 artışla Kocaeli ve 1 milyar 843 milyon dolar ve yüzde 2,8 artışla İzmir takip etti.

İstanbul'un ihracatında kıymetli veya yarı kıymetli taşlar faslı ilk sırada yer alırken, Kocaeli'de motorlu kara taşıtları en fazla dış satımı gerçekleştiren sektör oldu. İzmir'de ise mineral yakıtlar ve mineral yağlar ihracatta öne çıktı.

İstanbul'un en fazla ihracat yaptığı ülke 340 milyon 313 bin dolarla İngiltere olurken, Kocaeli'nin en büyük pazarı ise 175 milyon 891 bin dolarla Almanya olarak kaydedildi. İzmir'in en fazla ihracat yaptığı ülke ise 211 milyon 176 bin dolarla Romanya oldu.

Nisan ayında en fazla ihracat artışı yapan il ise yüzde 78 artışla Hatay oldu. Bakanlık, yüksek katma değerli ve rekabetçi ihracat perspektifinde, pazar ve ürün çeşitlendirmesine dönük politika ve stratejilerle çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, ihracatın ülke geneline yayılmasını hedeflediklerini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar