Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı muhtarların ne iş yaptığını anlattı

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı muhtarların ne iş yaptığını anlattı
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, 1829 yılından bugüne işleyen muhtarlık sistemine dair açıklama yaptı.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, Türkiye'nin 31 Mart seçimleriyle yeni yerel yönetimlere ve muhtarlara hazırlandığı bir dönemde, 1829'dan beri süregelen muhtarlık sisteminin tartışılır hale getirilmeye çalışıldığını belirtti.

Aktürk, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 50 bin 412 mahallesini temsil ettiklerini ifade ederek, son günlerde 1829'dan bu yana var olan ve vatanlarına hizmet eden muhtar camiasının işlevselliğinin tartışılmaya açılmaya çalışıldığını gözlemlediklerini dile getirdi. Aktürk, "Bu talihsiz açıklamalar, camiamızın 195 yıllık hizmet tarihindeki işlevselliğinin tam olarak incelenmediğini göstermektedir" dedi.

MUHTARLIK DÜZENİ ZAMANLA DEĞİŞTİ

Muhtarlık sisteminin kökenine değinen Aktürk, II. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağı'nın ortadan kaldırılmasının ardından, küçük birimlerin güvenliğini korumak amacıyla muhtarlık teşkilatının kurulduğunu belirtti. İlk düzenlemelerin 1864'te yapıldığını ve muhtarların görevlerinin 1876'da daha ayrıntılı bir şekilde belirlendiğini söyledi. Aktürk, muhtarlık sistemine ilişkin düzenlemelerin zamanla değiştiğini ancak varlığını sürdürdüğünü vurguladı.

"MUHTAR NE İŞ YAPAR? SORUSUNA CEVAP"

Aktürk, muhtarların toplumsal yapıda önemli bir rol oynadığını ve küçük gibi görünen görevlerinin aslında çok büyük olduğunu ifade etti. Muhtarların devlet ile halk arasında en önemli iletişim halkalarından biri olduğunu belirten Aktürk, özellikle kırsal bölgelerde ve Anadolu'nun çeşitli yörelerinde muhtarların kültürel denge ve yöresel özellikler için etkin rol oynadığını söyledi.

Aktürk, "Muhtar ne iş yapar?" sorusunu soranların Anadolu'yu bilmediklerini ve muhtarların pandemi, afet ve uyuşturucuyla mücadele gibi olaylarda nasıl bir rol üstlendiklerini göz ardı ettiklerini belirtti. Muhtarların devlet-millet işbirliğinin en önemli örneklerinden biri olduğunu vurgulayan Aktürk, mahallelerine katkılarıyla devletin yolunda nasıl yürünmesi gerektiğini gösterdiklerini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar