Türkiye, gri listeden çıkmak için harekete geçti

Türkiye, gri listeden çıkmak için harekete geçti
Türkiye, 2021'de katıldığı 'Gri Liste'den ayrılmak için çaba sarf ediyor.

Ekonomim’den Mehmet Kaya’nın haberine göre, Türkiye, siyasi ve ekonomik alandaki gelişmelerine rağmen FATF Gri Listesi'nde bulunmasıyla uluslararası hukuk açısından uygun bir konumda değil. 2021'de gri listeye alınmasının ardından, ekonomi ve hukuk çevrelerinde bu konumdan çıkılması gerektiği yönündeki görüşlerle birlikte adımlar hız kazandı. 2022'deki ilerleme ve 2023'teki teknik anlamda "yeşil ışık" alınmasının ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şubat 2024'te gerçekleşecek FATF Genel Kurulu öncesinde tam uyum için kamuoyunu harekete geçirdi. Ancak, Şimşek'in Kasım ayında yaptığı açıklamaya rağmen ilgili düzenleme henüz TBMM'ye gönderilmedi ve içeriği hakkında bir açıklama yapılmadı. Ocak ayında yapılacak olan TBMM'ye gönderilmesi planlanan düzenlemenin, "kripto paralarla ilgili" olduğu ifade edilse de, aslında özellikle kara para aklama ve suç örgütlerinin finansman hareketlerinin kısıtlanmasıyla ilgili düzenlemeler içeriyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bu sürecin başlangıcında konuyu kamuoyu gündemine taşıyarak yasal düzenleme yönünde baskı oluşturdu, ancak bu süreç içinde ilgili düzenleme henüz TBMM'ye gönderilmedi ve içeriği hakkında bir açıklama yapılmadı. Olası düzenleme, resmi olarak kripto paralarla ilgili gibi görünse de, aslında özellikle kara para aklama ve suç örgütlerinin finansman hareketlerinin kısıtlanması ve bu tür suçlara karışmış kişilerin mal varlıklarına el konulmasını kolaylaştıracak düzenlemeleri içermektedir. Türkiye'nin uluslararası suç örgütlerine karşı başlattığı operasyonların bu sürece katkı sağlaması beklenmektedir.

ÇIKIŞIN KESİNLİĞİ GARANTİ DEĞİL

Türkiye'nin yapacağı düzenlemelere rağmen FATF'ın Şubat ayındaki genel kurulda gri listeden çıkışının kesin olmadığı belirtildi. Benzer bir açıklamayı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yaparak kamuoyunu hazırladı. Öte yandan, Türkiye'nin 2023'teki resmi rapora göre sadece bir aykırılığının kaldığı teknik bir değerlendirmesi bulunuyor. Türkiye, bu düzenlemeyi gerçekleştirerek siyasi ve zaman olarak resmi çıkış yapmasa da, teknik olarak gri liste ile ilişkili tüm aykırılıkları düzeltmiş olacak ve bu durumun FATF'ın teknik birimlerince onaylanması, Türkiye'nin ekonomik ve uluslararası hukuk açısından elini rahatlatacak.

"LİSTEDEN ÇIKMANIN ÖNEMLİ ADIMI"

Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı ve Yeni Ekonomi Danışmanlık kurucu ortağı Nazmi Karyağdı, FATF'ın son raporundaki olumlu havaya dikkat çekti. Karyağdı, "27 Ekim 2023'te gri listedeki ülkelere ilişkin yayınlanan duyuruda Türkiye'nin Eylem Planındaki süreleri geçirmiş olmasına rağmen bir husus hariç diğer 40 Tavsiye Kararını başarıyla karşıladığını açıkladı. Türkiye'nin terörün finansmanı riskiyle tutarlı olarak terörün finansmanıyla ilgili varlıklara el koyarak, kalan tek stratejik eksikliğini gidermek için eylem planını uygulamaya devam etmesi gerektiği" tespitinde bulundu.

Türkiye'nin Şubat 2024'te yapılacak FATF Genel Kurulu'nda gri listeden çıkması olasılığı bulunuyor. Bu durum, ülkemizin medeni dünyada hak ettiği yeri alması açısından önemli bir adım anlamına gelecektir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar