Türkiye deprem tarihine geçti 74 bin 230 kez sallandık

Türkiye deprem tarihine geçti 74 bin 230 kez sallandık
Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, dünya genelinde ve Türkiye'de yaşanan deprem aktivitesine dair çarpıcı veriler paylaştı. Yaptığı açıklamada, 7 ve daha büyük şiddetteki depremlerin dünya genelinde 19 olarak kaydedildiğini ifade etti.

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Özmen'in verdiği bilgilere göre, 2021 yılında 8 ve daha büyük şiddette üç deprem yaşanırken, 2022 ve 2023'te bu büyüklükte bir deprem meydana gelmedi. 2023'te dünyadaki en büyük sarsıntıların, 6 Şubat tarihinde gerçekleşen Maraş depremleri olduğuna vurgu yaptı. Bu depremler sırasıyla 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde kaydedilmişti.

Türkiye'nin deprem hareketliliğine dair rakamlara da değinen Doç. Dr. Özmen, 2021'de 23 bin 5, 2022'de 20 bin 278 deprem meydana geldiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl ise Türkiye'nin tam 74 bin 230 kez sarsıldığını açıkladı. Bu verilere göre, geçen yılın 2022'ye göre yaklaşık 3,6 kat, 2021'e göre ise 3,2 kat daha fazla sarsıntı yaşandığı ortaya çıktı.

deprem-33.jpg

Doç. Dr. Özmen, Türkiye'nin geçen yılki deprem hareketliliğiyle ilgili şu detayları paylaştı: "Ülkemizdeki bu artışın ardında yatan faktörler arasında jeolojik yapı, levha hareketliliği ve doğal süreçlerin etkisi bulunmaktadır." Türkiye'nin deprem riski altında olduğunu vurgulayan Özmen, bu nedenle önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Ayrıca, Özmen, depremlere karşı alınacak önlemler ve afet yönetimi konularında halkın bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, afetlere hazırlıklı olmanın ve bilinçli bir toplum olmanın hayati olduğunu dile getirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar