Türkiye'de gerçekleşti. Altında son 55 yılın rekoru kırıldı

Türkiye'de gerçekleşti. Altında son 55 yılın rekoru kırıldı
Dünya Altın Konseyi 2022 geneli Altın Talebi Trendleri raporunu yayımladı. Buna göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dünyanın en çok altın alan merkez bankası olarak kayda geçti. Böylelikle, Türkiye'nin resmi altın rezervleri 542 tona yükselerek rekora ulaştı.

Dünya Altın Konseyi tarfından 2022 yulının Altın Talebi Trendleri verilerini paylaştı. Rapora göre Türkiye, dünyada en çok altın alan merkez bankası olarak resmi altın rezervleri 542 tona yükselerek rekor seviyeye ulaştı.

Geçtiğimiz yıl altın alımında TCMB''yi 62 ton ile Çin ve 47 ton ile Mısır merkez bankaları takip etti.

Küresel altın alımları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 4.741 tona ulaştı. Bu alımların 2.081 tonu altın takı talebinden geldi.
Takı talebi 2021''e göre yüzde 3 düşerken, yatırım amaçlı altın alımları yüzde 10''luk artışla 1.107 tona ulaştı.

YÜZDE 152''LİK YÜKSELİŞ
Küresel altın talebini asıl artıran ise dünya genelinde merkez bankalarının yaptığı alımlar oldu. Yayımlanan rapora göre 2022''nin son çeyreğinde merkez bankaları rekor bir şekilde 417 ton altın aldı. Böylece merkez bankalarının 2022 genelinde yaptığı toplam altın alımı 1.136 ton ile 55 yılın zirvesine ulaştı. Merkez bankalarının yaptıkları alımlar geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 152 yükseldi.
Raporda kriz zamanlarında altının tarihsel olarak iyi performans göstermesinin belirsizliklerin arttığı bir dönemde merkez bankalarının bu yatırım aracına yönelmesine sebep olduğu ifade edildi.

ÇİN RESMİ REZERVLERİNİ ARTIRDI
Dünya Altın Konseyi verilerine göre Çin Merkez Bankası 2022''nin son çeyreğinde 62 ton alım yaparak resmi rezervlerini en çok artıran ülke oldu. Çin, yaklaşık 3 yılın ardından yaptığı ilk altın alımıyla rezervlerini ilk kez 2.000 tonun üzerine çıkardı.

TÜRKİYE REZERVLERİ REKOR SEVİYEYE ULAŞTI
Son çeyrekte Çin öne çıksa da 2022 genelinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) açık ara dünyanın en fazla altın alan merkez bankası oldu. Geçen yıl TCMB toplamda 148 ton altın aldı. Böylece Türkiye''nin resmi altın rezervleri 542 tonla rekor seviyeye ulaştı.

Geçen yıl Türkiye ve Çin''i altın alımında 47 tonla Mısır Merkez Bankası takip etti. Katar 35 ton, Irak ve Özbekistan ise 34''er ton net altın alımı gerçekleştirdi.

KAZAKİSTAN EN SATAN ÜLKE OLDU
Tabii geçen yıl net altın satışı gerçekleştiren ülkeler de oldu. Kazakistan Merkez Bankası 2022''de 51 ton altın sattı. Böylece resmi altın rezervleri 352 tona geriledi.

Almanya geçen yıl toplamda 4 ton altın satarak Kazakistan''ın ardından en çok altın satışı gerçekleştiren ülke oldu. Bu ülkeler 3 tonluk satışla Sri Lanka, 2''şer tonluk satışlarla Polonya, Filipinler ve Moğolistan takip etti. Bosna Hersek, Kamboçya ve Bhutan ise 1''er tonluk net altın satışı gerçekleştirdi.

ALTIN ORANINDA İTİBAR VE GÜVENİRLİK ARTIYOR
Altın ve Para Piyasası Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, dünya merkez bankalarının rezervlerinde altın bulundurmanın altın fiyatlarını artıran bir unsur olabileceğini belirterek şu bilgileri verdi:

Geçen sene Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası alımlarıyla dünyadaki merkez bankaları arasında ilk sırada yer aldı. Rezerv çeşitlendirmesi dediğimiz olgu ile merkez bankaları ellerindeki rezervlerini bu şekilde şekillendirirken altını da tutmak istiyorlar tabii ki. Zaman zaman bu ülkelere göre değişebiliyor. Dolayısıyla merkez bankalarının elinde ne kadar yüksek altın bulunursa merkez bankasının güvenirliği ve itibari değeri o derecede yüksek oluyor.
   

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar