Kafatasının yarısını kaybeden genç Türk hekimleri sayesinde hayata tutundu

Kafatasının yarısını kaybeden genç Türk hekimleri sayesinde hayata tutundu
17 yaşında bir trafik kazası sonucu kafatasının yarısını kaybeden Gürcistanlı genç kız geçirmiş olduğu birçok ameliyattan sonra kendini Türk hekimlerine emanet etti. Türk hekimler genç kıza titanyum meçli ameliyat gerçekleştirdi ve kendisini tekrar hayata bağladı.

Gürcistan''da 3 yıl önce geçirmiş olduğu trafik kazası sebebi ile kafatasının büyük bir bölümünü kaybeden Gürcistanlı 20 yaşındaki Mariami Tchanturidze Türkiye''de özel bir hastaneye kafatasını yeniden şekillendirme ameliyatı için başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu kafatası kemiğinin hem kaza hem de ameliyatlar sırasında kırılma ya da çıkarılması sonucunda kafatası kubbesinin hemen hemen yarısının olmadığı anlaşıldı.

Genç kız ameliyat için gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından yaklaşık 3 saatlik bir ameliyat geçirdi. Hastaya titanyum meçlerle beraber kafa kalvaryumun yeniden şekillendirmesini sağlayacak bir ameliyat yaptıklarını kaydeden BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. Selçuk Gözcü, genç kızın sağlık durumunun iyi olduğunu, bir günlük yoğun bakım sürecinin ardından normal servise alındığını açıkladı.

Hastanın Türkiye''ye gelmeden önce geçirdiği ameliyatlar sebebiyle kafatasında hasarlar meydana geldiğini belirten Gözcü, “Hastanın geçirdiği trafik kazası sonrası kafa kemiklerinin kırılması, beyin kanaması gibi sorunlar dolayısıyla uzun bir yoğun bakım dönemi oluşmuş. Bu dönemde defalarca ameliyat edilmiş. Genç kızın kafatası kemiğinin hem kaza hem de ameliyatlar sırasında kırılma ya da çıkarılması sonucunda kafatası kubbesinin hemen hemen yarısının olmadığını gördük. Sonrasında da hastamızı ameliyata aldık ve başarılı bir operasyon geçirdi” diye konuştu.

Op.Dr. GÖzcü sözlerine şunları ekledi:
“Eski kafatasına çok yakın bir şekilde yeni bir kafatası inşa ederek hastanın hem görüntüsünü hem de sosyal hayattaki tekrar mutlu olma sürecini başlatmış olduk” diyen Op. Dr. Selçuk Gözcü, “Hastamızın bundan sonraki süreçlerde beyindeki hasardan dolayı mutlaka rehabilitasyon dönemi devam edecek. Bunlarla ilgili olarak hem yürümesi hem konuşması hem de temel aktivitelerine devam edebilmesi için fizik tedavi ile birlikte rehabilitasyon sürecine ağırlık vereceğiz” .

Ameliyat süresinin ortalama 2-3 saat sürdüğünü kaydeden Gözcü, ”Ameliyat sonrası hastamızı bir gün boyunca yoğun bakımda takip ettik. Sonrasında da normal servise aldık. Bundan sonrasında ise fizik tedavi süreci başlayacak. Nitekim genç kızın beynindeki hasardan dolayı konuşma, yemek yeme gibi bazı fonksiyonel kayıpları var. Hastanın ileriki zamanlarda önemli olan bütün fonksiyonlarının geri gelebilme süreci rehabilitasyon süreci ile olacak. İnsanlara yeniden bir hayat enerjisi ve umut vermek bizim için de çok mutluluk verici” dedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar