Türk Bilim insanlarından korona virüsü yavaşlatacak sprey!

Türk Bilim insanlarından korona virüsü yavaşlatacak sprey!
Ankara, Bilkent ve Hacettepe üniversitelerinden bilim insanlarının ortak çalışmasını sonucu Korona virüsü yavaşlatacak burun spreyi geliştirildi. Spreyin hayvan deneylerinde başarıyla sonuçlandığı ifade edildi.

Bilkent, Ankara ve Hacettepe Üniversiteleri ortak çalışma yürüterek korona virüsün hücreye girişinin engelleyecek ve yavaşlatacak sprey geliştirdi. İlacın üretimi ve tasarımı Bilkent Üniversitesi'nde yapılırken histolojik olarak hücrede meydana getirdiği değişikliklerle farklı organlar üzerindeki viral çoğalmalar Hacettepe Üniversitesi'nde incelendi. Spreyin hayvan deneyleri ise Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakülkesi'nde yapıldı. Farklı biyolojik türlerden elde edilen DNA moleküllerinin, genetik mühendislik teknolojisiyle kesilmesi ve elde edilen farklı DNA parçalarının birleştirilmesi işlemlerini kapsayan rekombinant yöntemi sayesinde bir protein elde edildi. Burun boşluğuna sıkılan bu protein molekülü, virüsün hücreye girişine engel olacak ve yavaşlatacak.

turk-bilim-insanlarindan-koronaviruse-karsi-burun-spreyi-6462-dhaphoto8.jpg

'VİRÜS PARÇALANIYOR'

Spreyle ilgili bilgi veren UNAM Öğretim üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker, “Öncelikle virüsün üzerindeki 'diken proteini' adı verilen 'spike proteini' ürettiklerini belirten Şeker, "Bu spike protein çok fazla şeker grubu içeriyor. Bizim şekerlere bağlanan lektin proteinimizde virüsün o kısımlarına bağlanıyor. Bizim proteinimiz bağlanıyor ve virüs reseptöre bağlanamaz hale geliyor. Reseptöre bağlanamayınca çoğalamıyor çoğalamayınca virüs parçalanıyor" dedi.

'SALGINI YAVAŞLATACAK'

Doç. Dr. Şeker, Kovid geçirmemiş ya da yüksek riski olan kullanmak isteyen herkesin kullanımına açık olacağını kaydederek, "Üretim maliyetleri oldukça düşük. Düzgün kullanılırsa ve faz çalışmalarında bizim gördüğümüz etkiler görülmeye başlarsa salgını yavaşlatacağına inanıyorum" dedi.

İlacın, insanlar üzerinde denenmesini sağlayacak faz çalışması için başvurunun önümüzdeki günlerde yapılması planlanıyor. 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar