Turizmcinin kaderi Rusya'nın elinde!

Turizmcinin kaderi Rusya'nın elinde!
Pandemi koşulları sebebiyle dünya genelinde turizm sektörü büyük bir darbe aldı. Türkiye gibi turizm gelirleri yüksek ülkeler, bu şartlardan çok daha olumsuz etkilendi. Ayrıca siyasi çalkantılar da turizm gelirlerini etkileyen bir başka faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye'ye en fazla turist gelen 5 ülke Almanya, Rusya, İngiltere, İran ve Bulgaristan. Dünya Gazetesi'nden Emrah Lafçı'nın haberine göre, ülkelere göre turist sayıları yıllar itibariyle genel olarak benzer eğilim izlese de Rusya’da durum biraz daha farklı. 

"Rusya’dan gelen turist sayısındaki dalgalanmayla turizm gelirleri dalgalanmasının birbirine yakın olduğunu görüyoruz. Bu dalgalanmanın da ekonomik sebeplerden ziyade politik nedenlerden kaynaklandığını söylesek yanlış olmaz. Şu anda Rusya’dan Türkiye’ye olan uçuş yasağını da bu kapsamda değerlendirebiliriz."

"2019 yılında Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 7 milyon. (toplam turist sayısının %16’sı) Kişi başı turist harcamasının da ortalama 750 dolar olduğunu hesaba katarsak sadece Rus turistlerden elde edilen turizm gelirimiz 5.3 milyar dolar. Her ne kadar bu rakamları yakalamak imkansız olsa da, böylesi dış finansmanda zorluk yaşadığımız bir yılda yaklaşmamız bile önemli olacak. Dolayısıyla Türkiye’nin Rusya’yla yaşayabileceği olası problemlerin ülke ekonomisine büyük zararlar verebileceğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Turizm sektörü döviz kazandırıcı özelliğinin yanında istihdam sağlayan özelliğiyle de ülkemiz için çok önemli. Umarım salgın bir an önce kontrol altına alınır, aşılama süreci ivme kazanır ve uluslar arası ilişkilerimiz de rayına girer ki 2021 yılını da turizm anlamında kayıp yıl olarak kaydetmeyiz."

turist-sayilari.jpg

turizm-gelirleri.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar