TÜİK seyahat verileri açıklandı! Tatilcilerin konaklama tercihinde büyük değişiklik

TÜİK seyahat verileri açıklandı! Tatilcilerin konaklama tercihinde büyük değişiklik
TUİK’in açıkladığı verilere göre yerli turistlerin, yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 82,8 artarak 22 milyar 271 milyon 455 bin TL olarak gerçekleşti.

GÜLSÜM ALPKIRAY / GÜNBOYU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından açıklanan hane halkı yurt içi turizm verilerine göre, ocak, şubat ve mart aylarından oluşan birinci çeyrekte, yurt içinde ikamet eden 8 milyon 601 bin kişi seyahate çıktı.

Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre artış gösterdi.

10 milyon 90 bin seyahat noktasını seyreden bu çeyrekte, seyahate çıkan kişilerden 74 milyon 530 bin gittiği seyahatlerde konakladı. Bu sebeple ortalama geceleme sayısı 7,4 gece oldu.

Yerli turistlerin yurt içinde gittikleri seyahat harcamaları, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 82,8 artış göstererek 22 milyar 271 milyon 455 bin TL oldu.

Yapılan harcamaların yüzde 94,5’ini 21 milyar 47 milyon 636 bin TL ile kişisel harcamalar, yüzde 5,5’ini ise 1 milyar 223 milyon 819 bin TL ile paket tur harcamaları olurken seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 2 bin 207 TL olarak belirlendi.

EN ÇOK YEME-İÇMEYE PARA HARCANDI

Bu çeyrekte harcama türlerinin toplam seyahat harcamaları içerisindeki dağılım oranlarına bakıldığında, yüzde 35,3 ile yeme ve içme harcamaları en büyük paya sahip olurken bu rakamı, yüzde 32,4 ile ulaştırma harcamaları ve yüzde 9,8 ile konaklama harcamaları takip etti.

Bu harcama türlerinin geçen yılın aynı dönemine göre değişim oranları incelendiğinde ise, yeme ve içme harcamalarında yüzde 116,9, ulaştırma harcamalarında yüzde 75,8 ve konaklama harcamalarında ise yüzde 61,6 artış oldu.

KONAKLAMADA AKRABA EVİ VE ARKADAŞ TERCİH EDİLDİ

Yakınları ziyaret amacı ile gerçekleşen seyahatler yüzde 65,8 ile ilk sırada yer alırken, seyahate çıkış amaçlarında ikinci sırada yüzde 18,4 ile ‘gezi, eğlence, tatil’, üçüncü sırada ise yüzde 5,9 ile ‘sağlık’ yer aldı.

Bu çeyrekte seyahate çıkan kişilerin, 58 milyon 535 bin geceleme sayısı ile en çok ‘arkadaş veya akraba evinde’ kaldığı belirlendi.

Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 6 milyon 441 bin geceleme ile ‘kendi evi’ yer alırken ‘otel’ 3 milyon 685 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar