TÜİK, aralık ayı enflasyonunu açıkladı! Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu

TÜİK, aralık ayı enflasyonunu açıkladı! Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE) açıkladı. Buna göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık 64.27, aylık 1,18 oldu. TÜİK'in enflasyon oranını açıklaması sonrası memur ve emeklilere 2023 yılında yapılacak zam belli oldu.

MEMUR VE EMEKLİLERİN ZAM ORANI BELLİ OLDU

TÜİK, aralık ayı tüketici enflasyonunu açıkladı. Aralık ayında aylık enflasyon yüzde 1,18 oldu. Yıllık enflasyon ise baz etkisiyle yüzde 64,27''ye geriledi. 

TÜFE, kasım ayında yüzde 85 seviyesinden yüzde 84''e inmişti. Baz etkisinin daha net görüldüğü ÜFE ise yüzde 157 seviyesinden yüzde 136''ya gerilemişti.

TÜİK tarafından beklenen açıklama yapıldı. Aralık ayı enflasyon oranı beklentiler civarında, aylık 1.18 olarak açıklandı. Böylece memur ve emeklinin alacağı 2023 zammı da belli olmuş oldu. Memurlar toplu sözleşme gereğince Ocak ayında zaten yüzde 8 zam alacaktı. Daha önceki 6 aylık dönemde de yüzde 7 zam almışlardı. Ocak 2023 zammı bugün açıklanan enflasyon rakamlarıyla netleşmiş oldu.

Toplu sözleşme ile gelen zam oranına yılın son 6 ayında oluşan enflasyon farkı da eklenmiş oldu. Temmuz-kasım döneminde beş aylık enflasyon yüzde 14,05 olmuştu. Aralık ayı enflasyon rakamının da eklenmesiyle birlikte Ocak 2023 için yapılacak kesinleşen zam oranı 1.18 oldu. Böylece memur ve emeklilere yapılacak resmi zam oranı yüzde 15.23 olarak hesaplandı.

Memur ve memur emeklileri şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak resmi zam oranını bekliyor. Milyonlarca vatandaş asgari ücrete yapılan yüzde 54.5 oranındaki zammın memur ve emekli maaşlarına da yansıtılmasını istiyor. Mevcut uygulamaya göre en düşük emekli maaşı 3 bin 500 lira. Emekliler bu rakamın en az 5 bin 500 liraya çıkarılmasını istiyor. En düşük memur maaşı ise Ocak 2023 zam oranı eklenmeden önce 9 bin 105 liraydı. 

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLDU!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Aralık ayı enflasyon rakamlarına göre; enflasyon aylık yüzde 1,18 yıllık yüzde 64,27 olarak gerçekleşti.

Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklamasının hemen ardından SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin yanı sıra, memur ve memur emeklileri için 6 aylık zam oranı da netlik kazandı.

Bu gelişmeye göre SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkından ötürü elde edeceği zam oranı yüzde 15,38 oldu. Memur ve memur emeklisi ise yüzde 7’lik enflasyon farkının yanı sıra yüzde 8’lik toplu sözleşme zammı ile beraber yüzde 16,40 zam hakkı elde etmiş durumda.

Memur, sözleşmeli ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak''ta alacak. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar