Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Trump'ın geri dönüşü!

Başkanlık görevi süresince hiç durmadan konuşan, absürd yorumları ile ekranları işgal eden Donald Trump, neredeyse tamamen ortadan kayboldu.

Peki eski ABD başkanına ne oldu? Oysa Trump, ofisten ayrılırken ısrarlıydı: "Hiçbir yere gitmiyoruz."

Onu körü körüne takip edecek sadık bir hayran kitlesi olduğunu biliyordu ve siyasette bir güç olarak kalmaya niyeti olduğu ortadaydı. Eski başkanların görevden sonra birkaç ay ortalıkta görünmemesi bir Amerikan siyaseti geleneğidir.

Bunu yapmayacağını, siyasi bir güç ve partisinde baskın figür olarak kalacağını ayan beyan söylüyordu Trump.

 Ancak görünüşe göre Trump evinde inzivada. Muhtemelen kovayla KFC yiyor, diyet kolaları ardı ardına yuvarlıyor ve ne kadar adaletsizce muamele gördüğü konusunda arkadaşlarının başını ütülüyor. ABD basınında yer alan habere göre, adını vermeyen bir dostu, "Aynı şeyleri dinlemekten sıkıldım." diyerek durumu özetliyor.

Trump'ın ortadan kaybolmasına sebep olan ilk değişiklik, Twitter'dan (ve diğer sosyal medya sitelerinden) men edilmesi. Twitter hesabı aktifken aklına gelen her şeyi ikinci kez düşünmeden milyonlarca takipçiye ulaştırıyordu, basın da bu öfkeli yorumlara bayılıyordu.

Trump'ın Twitter kullanımı günden güne arttı. Adaylığı sırasında günde ortalama 15 tweet atıyordu. Bu miktar, başkanlığının son yılında 35'e kadar yükselmişti. Twitter'dan uzaklaştırıldığı 8 Ocak'tan bu yana bir uyuşturucu müptelasının yaşadıklarına benzer şeyler yaşıyor olmalı.

Mart ayında açıkladığı kendi sosyal medya platformuna ait ise ortada henüz bir gelişme yok. Trump, şimdilik haber yapacakları umuduyla muhabirlere günlük epostalar atarak idare ediyor. Ancak bu epostalar anlık delirmelerle yazılmış tweetlerin yerini tutamıyor, aynı haber değerini de taşımıyor.

Aslında Trump'ın ortadan kayboluşundaki ikinci sebep de bu: Basın ona olan ilgisini kaybetti.

Trump medyanın kontrolünü kaybetse bile Cumhuriyetçi Parti'nin kontrolünü elinde tutuyor. Partinin 2024 başkan adayı anketlerinin başında geliyor. Onu sert bir şekilde eleştiren Mitch McConnell ve Nikki Haley gibi isimler bile 2024 adayı olursa onu destekleyeceklerini açıkça söylüyor.

Trump için temel sorun, artık başkan olmaması. Artık o kadar da gündemde ve önemli değil. Amerikan başkanlarının görevden ayrıldıktan sonra birkaç ay sessiz kalmasının bir gelenek olduğundan bahsetmiştik. Trump, siyasi kariyeri boyunca yalnızca eylemlerinin yasal sonuçlarına değil, aynı zamanda tüm siyaset geleneklerine de bağışıklığı varmış gibi davrandı.

Şimdiye dek kanundan kaçmayı başardı ancak gelenekler öyle kolay affetmiyor. Asıl soru ise şu; böyle bir egomanyağın geri dönüşü ne kadar baş ağrıtıcı olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları