Trendyol işçilerinin eylemine polisten müdahale: 15 gözaltı

Trendyol işçilerinin eylemine polisten müdahale: 15 gözaltı
DGD-Sen ile PTT-Sen üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldığı iddia edilen Trendyol’un İstanbul Esenyurt deposundaki işçiler, şirketin genel merkezi önünde oturma eylemi yaparken polis müdahalesiyle karşılaştı. Olayda sendika başkanlarının da aralarında olduğu 15 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Esenyurt'ta 600 işçinin çalıştığı Trendyol deposunda küçülme ya da performans gerekçe gösterilerek en az 54 DGD-Sen ve PTT-Sen üyesi işçi, geçen ağustos ayı sonunda işten çıkarıldı.

İşinden olan işçilerden 14’ü Esenyurt’taki depo önünde yaptıkları eylemi bugün Trendyol’un Maslak’taki genel merkez binasına önüne taşıdı. Yapılan açıklamanın ardından işçiler, şirket önünde oturma eylemine geçti.

"SÜREKLİ POLİSLE KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYORUZ"

İşçilerden Emre Özdek, 25/2 koduyla işten çıkarılan ilk kişi olduğunu belirtti. Özdek, şöyle konuştu:

“Buradaki çalışan işçi arkadaşlarımızın sesini duyun, duyurun. Bu bir emek mücadelesi. Patronlar işlerine geldikleri zaman yasaların arkasına sığınıp bizi böyle polis ordusuyla karşı karşıya getirmeyi biliyorlar. Sanki çok yasalara riayet ediyormuş gibi böyle Anayasa'dan taraf aldıklarını görüyoruz. Bu çok komik, çok ironik.

Burada sanki biz gaspçı, sanki hakkımızı değil de hakkımız olmayan bir şeyi almak için mücadele ediyormuşuz gibi lanse edilip duruluyor. Arkamızdaki polis ordusunu görüyorsunuz. Sürekli polisle kafa kafaya da getiriliyoruz. Bunun sebebi hakkımızı çalan patronların yasayla veyahut da mahkemelerle, yasa denetçileriyle herhangi bir şekilde muhatap olmamaları. Bu konuda yasa denetçilerini, Çalışma Bakanlığı’nı herkesi göreve davet ediyoruz.

Bizler işçiyiz, hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı istemek için de en doğal hakkımız Anayasa ile bize vermiş olduğunuz sendika hakkımızı gasp eden patronlara karşı bizi nasıl böyle polisle kafa kafaya getiriyorsanız hakkı gasp edilmiş işçilerin hakkını gasp edenleri de polisle, yasalarla kafa kafaya getirip artık işçinin sesinin duyulması gerektiğini söylüyorum.”

“İHBAR TAZMİNATIMI BİLE ALAMADIM”

Muhammet Cengiz isimli 18 yaşındaki işçi de işe alınırken kendilerinden istenen evraklar için iki gün boyunca uğraştığını dile getirdi. Cengiz, şunları söyledi:

“İşe giriyoruz. Bize öyle bir sözleşmeler yaptırıyorlar ki girdiğiniz zaman zor olsun, çıkacağınız zaman da öyle kolay çıkmayın ama isterse onlar atabilsin.

Biz bu süreçte hayır demek için PTT-Sen ve DGD-Sen öncülüğünde bir sendika çabasına girmeye çalıştık ve bu sendikalaşma sonucunda sendikalı olduğumuzu anladıkları gün selam verdiklerimizin dahi iş feshini gerçekleştirdiler.

25/2’den çıkardıkları için bazı kişilerin sendikaya bakış açısı değişti tabii. Ya beni de 25/2’den çıkartabilirler, ben ne yaparım, benim ailem var yani, beni 25/2’den çıkardığın zaman ben 3 sene boyunca iş bulamayacağım. Bu nedenle bazı kişiler geri adım atmak zorunda kaldı. Bazı kişiler de sendikalı olduğu için işten atıldı. İhbar tazminatı bile yatırılmayan arkadaşlardan bir tanesiyim. Bazılarından ihbar tazminatı ve tazminat yatırıldı ama ufak bir miktarda, yani bir faydası olmayacak bunun.”

POLİS MÜDAHALESİ

Oturan işçilere polis müdahale etti. Gazetecileri de alandan uzaklaştıran polis ekipleri, işçileri abluka altına aldı. Oturma eylemine son verilmesinin ardından polis, aralarında DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar ile PTT-Sen Genel Başkanı Süleyman Şen’in de olduğu 15 kişiyi gözaltına aldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar