Tokat’ta 56 yıl sonra bir ilk yaşandı

Tokat’ta 56 yıl sonra bir ilk yaşandı
Almus baraj gölünde su seviyesinin doluluk oranı %15’e düşmesi balık ölümlerine neden oluyor. Suların aşırı şekilde çekilmesi sonucu vatandaşlar, önceden tekneyle ancak gidilebildikleri kayalıklara, artık otomobilleri ile baraj içinden karşı köy yollarına geçebiliyorlar.

GÜNBOYU-SAVAŞ KALKAN

Tokat’ta kuraklığın etkileri ve baraj suyunun amaç dışı kullanımı, azalan su seviyesi sonucu oksijen yetersizliğinden balıklar yaşamıyor. Yaz aylarında kazovaya hayat veren Almus baraj gölünde su seviyesinde önemli ölçüde düşüş yaşanıyor. Baraj gölünde geçtiğimiz yıl su altında bulunan kayalık alan su seviyesinin düşmesi sonucu ortaya çıktı. Kıyı şeridinden suyun yaklaşık 500 metre çekilmesi ile birlikte tekne ile gidilebilen kayalık alana vatandaşlar artık otomobilleri ile giderek köy yollarına baraj içinden geçerek karşı yollara geçebiliyorlar. Türk bayrağının dikili olduğu kayalığa çıkan vatandaşlar manzarayı ölümsüzleştirmek için hatıra fotoğrafı çektiriyor.

ÖZELLEŞTİRME VE RANT AMAÇLI KULLANIM

Tokat İYİ Parti il başkanı Ömer Sağol; Almus barajı su seviyesi 56 yıl sonra ilk kez bu kadar azaldı su doluluk oranı %15’ düştü sular çekildi. Buda bize gösteriyor ki, Baraj suyunun tamamen özelleştirme sonrası amaç dışı kullanılması ve ticari bir hal alması, suyun hoyratça, çılgınca HES lerin beslenmesi için akıtılması, enerji üretiminin ekonomik kazancın daha fazla olması ve rant.

BİNLERCE BALIK OKSİJENSİZ SUDA ÖLÜYOR

Tokat Anavatan Partisi İl Başkanı Ömer Özkan ; Bu gölümüz neden kuruyor. Bu sular hangi topraklara sulama suyu olarak tahsisleniyor. En büyük sorunlarımızdan bir tanesi ise, Yeşilırmak üzerinde bulunan Almus Barajımız da son yıllarda hızlıca göl suyumuzun çekilmesi ve barajımızın kurumaya başlamasıdır. Yanlış yatırımlar gün geliyor ki doğamızda felaketlere sebebiyet veriyor. Bugün Almus İlçemizde Almus göl suyumuz yaklaşık 500-600 metre çekilmiş durumda. Göl sularımızda binlerce Balık yetersiz su olmadığından ojsijen alamayan balıklar ölüyor.

Yeşilırmak üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amaçlı olarak 1959-1966 yılları arasında inşa edilen Almus Baraj Gölü, 21 bin 350 hektarlık bir alana sulama hizmeti veriyor. 27 MW’lik güç kapasitesi ile yılda 99 GWh elektrik enerjisi üretimi de sağlayan Almus Barajı’nda alabalık, sazan, yayın, tuna ve kaya balığı bulunuyor. 2016 yılında özelleştirilen Almus ve Köklüce hidroelektrik santrallerinde elektrik üretimi yapılıyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar