Ticaret Bakanlığı’nda emlakçılar buluşması: Eskisi gibi olmayacak

Ticaret Bakanlığı’nda emlakçılar buluşması: Eskisi gibi olmayacak
Türkiye’deki tüm meslek oda başkanlarının katılım sağladığı zirve toplantısı Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.

Türkiye’deki tüm meslek oda başkanlarının katılım sağladığı zirve toplantısı Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Türkiye’deki tüm meslek oda başkanları katılım sağladı.

f8k26qex0aagq7q.jpg

Zirve toplantısıyla ilgili olarak bilgi veren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, gayrimenkul sektörünün temsilcileri olarak piyasasının sorunlarını anlattıklarını, çözüm önerilerinin ele alındığı kapsamlı ve çözüm odaklı bir toplantı gerçekleştirdiklerini açıkladı.

"ESKİSİ GİBİ ALMAYACAK"

Daha önce Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat’a arz ettikleri mesleki sorunların bu zirvede ele alınmasından duydukları memnuniyeti ifade eden ATEM Başkanı Hakan Akçam, “Türkiye’deki 21 meslek odası başkanlarının katılımıyla 1 Kasım 2023 tarihinde hayata geçecek olan 31.08.2023 tarihli yönetmelikteki revizeyle ilan portallarındaki uygulamalar hakkında da önerilerimizi sunduk. 31 Ağustos 2023 tarihli yönetmelikte yapılacak revize ile 1 Kasım’da başlayacak uygulama eskisi gibi olmayacak” dedi.

f8k6x4jw8aalxul.jpg

Ankara Tüm Emlakçılar meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, Ticaret Bakanlığı’na sundukları önerilerle ilgili olarak da şunları söyledi:

“Ticaret İl Müdürlüklerine verilen denetim yetkisinin daha etkin hale getirebilmesi amacı ile odalara ilk kademe işlemler açısından yetki verilmelidir. Yetki Belgesi müracaatlarında ihtisas odası olan illerde mutlaka Emlak ihtisas odalarına kayıt yapılmalıdır. Ticaret İl Müdürlükleri denetimlerini arttırmalıdır.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik her ne kadar Emlak Danışmalarımıza yönelik çıksa da aynı sorumluluk ve yükümlülükler İlan Portallarına da verilmiştir. Bu kurumların yönetmeliğe uygun mağaza açıp açmadıklarının yine Bakanlık nezdinde belirli sürelerde denetimlerinin gerçekleştirilmesi ve uymayan ilan portallarının kamuoyu ile paylaşılıp ifşa edilmesi gerekmektedir. 14 Ekim 2020 tarihinden önce ilan portallarında mağazası olup yetki belgesi olmayan kişilerin üyeliklerinin iptali ile istisnai durumun ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.

Gayrimenkul piyasasına yönelik müşteri ilişkileri yönetimi hizmetinin emlakçıların temasta olduğu alıcı, satıcı, kiracı v.b üçüncü kişilerin iletişim ve diğer tüm bilgilerinin kayıt altında tutulmasına yönelik hizmetlerden oluştuğu ilan portallarının piyasanın belirlenmesinde önemli rollerinin olduğu bilinmekte olup sektörünün bileşenleri bizler ve tüketicilerin ilan portallarına bakarak piyasaları belirlemediğimiz malumunuzdur. Dolayısıyla ilan portallarına bir çeki düzen verilmesi gerektiği kanısındayız.

Türkiye’deki Emlak Meslek Odaları olarak, geçtiğimiz bu zor günlerde Konut sektöründe yaşanılan yüksek fiyat artışının önüne geçebilmek için yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde, piyasa koşullarını göz önünde tutarak mülk sahiplerini de zor durumda bırakmadan ilan portallarının sayfalarında yer alan Satılık veya Kiralık ilanlar için maksimum %5 ile %10 oranında artış yapmalarına izin verilmesinin, bu oranlar dışında yapılması düşünülen fiyat artışlarına müsaade edilmemesinin ve tekrar aynı ilanın girilmemesi ile ilgili gerekli önlemlerin alınmasının sektöre iyi geleceği düşüncesindeyiz.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar