Ticaret Bakanı açıkladı: Cayma hakkı süresi uzatıldı!

Ticaret Bakanı açıkladı: Cayma hakkı süresi uzatıldı!
Ticaret Bakanlığı'nın mesafeli sözleşmelerle ilgili yönetmelikte değişiklik yapılmasını içeren yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Mesafeli sözleşmelerde tüketicilerin yasal haklarının kullanımına ilave koruma getirildi. Cayma hakkı kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarih değişti, süre uzatıldı. Cayma hakkı kullanımında malı iade süresi, 10 günden 14 güne çıkarıldı. İşte detaylar...

 

Değişen ekonomik ve teknolojik şartlarla birlikte ticarette olanaklar artarken, güvenlik endişeleri de yeni olanaklarla birlikte değişip, çeşitleniyor.  Tüketici, internet gibi kanallar üzerinden yapılan mesafeli sözleşmede 14 içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart üstlenmeksizin cayma hakkına sahip. 

 

2024''TE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Yeni yapılan düzenleme ile cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlar da gerekçesiz iade hakkı ortadan kaldırıldı. Yapılan değişikliklerin 1 Ocak 2024''te yürürlüğe gireceği kaydedildi.Bu sınırlı düzenlemenin, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un tüketiciye tanıdığı ‘ayıplı mal’a ilişkin bedel iadesi dahil seçimlik haklarını kullanmasına engel olmadığı vurgulandı. Yeni düzenlemenin cayma hakkının kullanımı dışındaki hükümleri, 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

 


KREDİ KARTI İLE ALIŞVERİŞTE CAYMA HAKKI
Kredi kartıyla ödemelerde cayma hakkının kullanılması halinde azami 14 gün içerisinde tüketiciye zorunlu bedel iadelerine ilişkin kart çıkaran kuruluşlara da kendilerine aktarılan tutarın ulaşmasını takiben kartın kullanılabilir limitine tek seferde ilave edilmesi zorunluluğu getirildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar