Yüksek tansiyona iyi gelecek 7 yaşam tarzı değişikliği

Yüksek tansiyona iyi gelecek 7 yaşam tarzı değişikliği

Uzman Doktor Ümit Çakmak, yüksek tansiyonun toplumun yaklaşık yüzde 30'unda görülen ve kontrol altına alınmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durum olduğunu vurguladı.

Yüksek tansiyonun belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerlediğini ve birçok kişinin bu rahatsızlığa sahip olduğunu dahi fark etmediğini belirtti.

Doktor Çakmak, yüksek tansiyonunun nedenlerinden birinin yeterli fiziksel aktivite eksikliği ve sağlıksız yaşam tarzı seçimleri olduğunu söyledi. "Normal şartlarda sistolik tansiyonun 120mmHg ve diyastolik tansiyonun 80mmHg altında olması gerektiğini" ifade eden Çakmak, yüksek tansiyonun tedavi edilmediği takdirde kalp krizi, felç ve diğer ciddi sağlık sorunları riskini artırabileceğini belirtti.

Evde yapılan düzenli kan basıncı ölçümlerinin önemine değinen Çakmak, uygun manşonlu ve onaylı otomatik tansiyon ölçüm aletleri kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yaşam tarzı değişikliklerinin önemine de dikkat çekerek, ideal vücut ağırlığını korumanın, tuz alımını sınırlamanın, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmanın, sağlıklı beslenmenin ve düzenli fiziksel aktivite yapmanın önemli olduğunu belirtti.

Erişkinlerde görülen hipertansiyonun çoğunlukla belirti vermeden ortaya çıktığını ve genellikle tanımlanabilir bir nedeninin olmadığını söyleyen Çakmak, yaşam tarzı değişikliklerine rağmen kan basıncının yüksek seyretmesi durumunda ilaç tedavisinin başlanması gerektiğini belirtti.