Gökyüzünde tehlike büyüyor: Uçak bileti olanlar dikkat 3 kat daha artacak!

Gökyüzünde tehlike büyüyor: Uçak bileti olanlar dikkat 3 kat daha artacak!
Son yıllarda uçak kazalarında ciddi bir artış gözlemlendi. Kazaların bir parçası olan türbülans oranı da arttı. Türbülansın 3 kat daha da artacağı uyarısı yapıldı.

GÜNBOYU / ESMA KARAYEL

Uçuşların normal ve kaçınılmaz bir parçası olan türbülans son yıllarda arttı. Bilim insanları, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin türbülansı 3 kat daha artıracağını söyleyerek uyardı. Bu açıklama akıllara uçak kazalarını getirdi. Türkiye’de son yıllarda kaç uçak kazası meydana geldi? Kazalarda kaç kişi hayatını kaybetti? İşte o kazalar ve detayları…

Reading Üniversitesi Meteoroloji Bölümü''nde atmosfer bilimleri profesörü olan çalışmanın eş yazarı Paul Williams “Açık hava türbülansı olarak adlandırılan görünmez bir form, iklim değişikliği nedeniyle şu anda 1970''lere göre yüzde 15 daha güçlü olan rüzgar makası tarafından üretilmektedir. Önümüzdeki yıllarda türbülans miktarının belki de iki ya da üç katına çıkmasını bekliyoruz” diyerek uyardı.

İşte son 2 yılda gerçekleşen uçak kazaları…

14 AĞUSTOS 2021

Türkiye orman yangınları sırasında çıkan Kahramanmaraş yangınına müdahale etmek için görevde olan Rus Beriev-200 tipi yangın söndürme uçağı, su boşaltımı yapmasının ardından yükselemeyerek bölgedeki dağa çarptı. Kaza sonucunda 3''ü Türk 5''i Rus olmak üzere 8 kişi öldü.

8 NİSAN 2021

Karatay, Konya''da Türk Yıldızları''na ait NF-5 uçağı eğitim uçuşu sırasında düştü. Kaza sonucu uçağın pilotu öldü.

4 MART 2021

Türk Kara Kuvvetleri''ne ait Eurocopter Cougar tipi helikopter Tatvan''da düştü. Bingöl''den Tatvan''a giden helikopter saat 13:55''te kalktı, saat 14:25''te helikopterle irtibat kesildi. Kaza sonucunda 11 asker öldü.

10 OCAK 2020

Rus Nordwind Havayolları''na ait Airbus A321 tipi yolcu uçağı Moskova''dan Antalya''ya gelirken iniş öncesi iniş takımında teknik sorun yaşadı. Üçüncü denemede piste inen uçak hasar aldı.[17]

5 ŞUBAT 2020

Pegasus Hava Yolları''nın 2193 sefer sayılı uçuşu: Pegasus Hava Yolları''na ait İzmir-İstanbul seferini gerçekleştiren Boeing 737-86J tipi yolcu uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı''na indikten sonra pistten çıktı. Kaza sonucunda 177 yolcu ve 6 mürettebattan üç kişi öldü 174 kişi yaralandı. Uçağın kokpit kısmı ve kuyruğu ana gövdeden ayrıldı ve uçak büyük yapısal hasar aldı.

15 TEMMUZ 2020

Emniyet Genel Müdürlüğü''ne ait EM-809 kuyruk numaralı Beechcraft B350 tipi uçak Van''dan kalkıp keşif-gözlem çalışması yaparken Artos Dağı''na çarptı. Kaza sonucunda uçakta bulunun dokuz emniyet görevlisi öldü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar