Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Tatilde çocuklar

Öğrencilerimiz her ne kadar kış tatiline girdilerse de bu yazımızda bir sonra tatil olan yaz tatili ilgili bir şeyler söylemek istiyorum.

Tatili çocuklar evde oturarak değil yaz okulları gibi kurumlarda yaşıtlarıyla birlikte öğrenerek ve eğlenerek değerlendirmeleri uygun olacaktır. Bu tür bir etkinlik içine giren çocuk derslerden bunaldığı, yorgunluğunu attığı gibi bu tür ortamlarda arkadaşlığı, dostluğu, yardımlaşmayı, paylaşmayı yani sonuç olarak sosyalleşmeyi öğrenmektedir. Bu öğrendikleri kendisini geliştirmesine yardımcı olacaktır. Becerilerini fark edecek, yeni beceriler edinecek, var olan becerilerini geliştirecek, başarıyı tadacak, çocuğunuz bütün bunların sonucunda mutlu bir tatil geçirmiş olacaktır.

Arkadaş ilişkileri bir çocuk için çok önemlidir. Kişiliğini kazanırken, kendisini tanırken grup ilişkilerinin çok fazla olumlu etkisi vardır. Çocuğunuzu bir yaz okulu veya yaz kampına göndermek çocuk açısından oldukça eğitici olmaktadır. Çocuk bu tür ortamlarda sporun dışında kendine güveni, kendi ayakları üzerinde durmayı, kendi işini yapmayı, kendisi hakkında karar vermeyi, giyeceği kıyafetler hakkında kendi karar vermeyi öğrenir. Sorumluluk almayı, başka kişilerle iyi, uyumlu geçinmeyi, geliştirmeyi başarmaktadır.

Bazı okulların içinde yaz kampları, halk eğitim merkezlerinde bu tür eğitici, öğretici grup çalışmalar olabilmektedir. Ayrıca bazı sosyal kuruluşlar ve de spor kulüpleri ücretsiz olarak bu güzel hizmeti çocuk ve gençlere vermektedirler. Örneğin Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray spor kulüpleri ve diğer spor kulüpleri, futbol, yüzme, basketbol, satranç, müzik, bilgisayar, İngilizce, müzik aleti çalma, resim, karikatür, su topu, tenis, masa tenisi, folklor, seramik, atletizm gibi spor ve kültür sanat dallarında yaz kursları vermektedirler.

Zamanlama çok önemli

Yaz okulu demek çocukların bir mekanda yoğun olarak ders çalıştırılmasıyla ilgili bir etkinlik gibi düşünülmemelidir. Yaz okulu kavramının içinde eğlenmek, dinlenmek, yeni beceriler ve bilgiler kazanmak vardır. Yeni arkadaşlar edinmek, doğayı ve çevreyi tanımak ve korumak için üstümüze düşen görevleri öğrenmek yaz okullarına düşen görevlerdir. Yaz okullarında dersleri zayıf olan öğrencilere dersleri konunda yardımcı olunabilir. Tüm bunlar yapılırken zamanlama çok önemlidir. Amaç çocuklara zamanlarını değerlendirecek yararlı beceriler kazandırmaktır. Örneğin spor dallarında yüzme, basket, futbol; sanat dallarından resim, seramik, tiyatro, müzik; çocuklar ve gençlerin hem ruhsal, hem fiziksel, hem de zihinsel gelişmelerini sağlar.

Çocukların eğlenirken aynı zamanda eğitici ve öğretici faaliyetlerin içinde olmaları doğru olacaktır. Örneğin yaz okullarındaki etkinlikler olarak çocukların müzelere götürülmeleri, doğaya, doğada yapılan faaliyetleri ön plana çıkartacak aktivitelerin içine sokmak çocuklarla birlikte bir filme gidip arkasından filmin bize ne anlattığını birlikte konuşmak tartışmak paylaşmak gibi aktiviteler yapmak etkili olacaktır. Örneğin çocuklara yararlı olabilecek yarışmalar düzenlemek, çeşitli materyallerle bir araba yapmak, şehrin merkezine konulacak bir heykelin nasıl bir heykel olacağı konusunda hamurdan veya kilden maketler yapmak, şehri anlatabilecek küçük maketler yapmak. Bu gibi çalışmalar çocukların birlikte çalışmalarını, iş birliği paylaşmak gibi aktivitelerle birbirlerini tanımalarına ve doğru iletişimi kendilerinin bulmalarına olanak sağlayacaktır. Bazı yaz okullarında psikologlarında haftada bir veya birkaç defa gelerek hem çocukları hem de aileleri bilgilendirdiklerini, etkileşim grupları yaparak çocukları neşeli saatler geçirirken ailelerine söylemekte zorlandıkları bazı konuları onlara anlatarak rahatlamalarına sorunlarını ve sıkıntılarını doğru kişiyle paylaşarak çözüm yoluna ulaşmalarını sağlamaktadırlar.

Yaz okullarının ana sloganı "hem eğlen, hem öğren" olmalıdır. Bazı yaz okullarını bünyesinde ise okuma yazma bilmeyen yetişkinlere okuma yazma öğretilen kurslarda hizmet vermektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları