Tarım arazileri için yeni dönem! Tek tek tespit edilecek 81 il için düğmeye basıldı

Tarım arazileri için yeni dönem! Tek tek tespit edilecek 81 il için düğmeye basıldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 81 ildeki tarım arazileri için harekete geçti. İki aşamalı uygulama için hazırlıklar başladı.

TÜİK, tarım politikalarının belirlenmesinde etkin bir rol oynamak amacıyla "genel tarım sayımı" için çalışmalarına başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde gerçekleştirilecek sayımın ilk aşamasında mevcut idari kayıtlarda bulunmayan tarım arazilerinin tespiti ve bu arazilerde faaliyet gösteren işletmelerin belirlenmesi amaçlanıyor.

Bu aşamada soru formları ve veri giriş programlarının hazırlanması, bilgilendirme, eğitim ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek.

tarim-arazi.webp

İkinci aşamada, birinci aşamada elde edilen bilgiler ışığında uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere yönelik tam sayım ve örnekleme çalışmaları yapılacak.

Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) yer almayan potansiyel tarım arazilerinin belirlenmesine odaklanan bu süreçte arazi ve hayvan varlığı, iş gücü, tarımsal sulama, mekanizasyon gibi detaylı bilgiler derlenecek.

tarim-arazileri-tarim-ara-242-2-41.webp

Genel tarım sayımıyla tarım sektöründeki detaylı bilgilerin elde edilmesi ve tarım istatistiklerinin kalitesinin artırılması hedefleniyor. Bu sayede, karar alıcılar için güçlü bir veri ekosistemi oluşturulması amaçlanıyor.

TÜİK aynı zamanda istatistiklerin daha kolay anlaşılabilir olması amacıyla grafik, harita, tablo ve görsellerle desteklendiği portallar üzerinde çalışmalar da yapıyor.

Bu kapsamda, çocukların istatistik okuryazarlığını artırmak amacıyla "çocuk portalı" geliştiriliyor.

Portal, çocuklara yönelik neşeli ara yüz ve istatistikler içeren matematik ağırlıklı oyunlar sunacak şekilde tasarlanıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar