Tarih belli oldu: Yağmur gibi vergiler geliyor

Tarih belli oldu: Yağmur gibi vergiler geliyor
Deprem ve seçim gündemi nedeniyle en son 400 milyar liraya dayanan bütçe açığı sebebiyle ek vergilendirmelerin getirileceği konuşuluyor.

Türkiye tarihinin en kritik seçiminde sandıkların yüzde 99,5’i açıldı.

Anka'nın açıkladığı güncel verilere göre, Erdoğan yüzde 52.17, Kılıçdaroğlu 47.83.

Resmi olamayan sonuçlara göre Erdoğan, ikinci tur seçimini kazandı.

Merkez Bankası’nda döviz rezervlerinin eksilere düştüğü, dolar ve euro kurunun 20’nin üstüne çıktığı ve ekonomik tablosunun git gide dibe çöktüğü bir koşulda seçime giden vatandaşlar, seçim sonrası alkol ve 68 kuruşluk benzin zammı ile karşılaştı.

Zam furyasının devam etmesi bekleniyor.

İLK 4 AYIN ÖZETİ

Yeni yılın ilk 4 ayında 400 milyar liraya yaklaşan bütçe açığı nedeniyle ek vergilerin getirilmesi bekleniyor.

Merkezi yönetim bütçe dengesi, nisan ayında 132,4 milyar lira açık verdi. Bütçe açığı yılın ilk 4 ayında ise 382,4 milyar lira olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre ocak-nisan döneminde bütçe gelirleri 1 trilyon lira, bütçe giderleri ise 1,4 trilyon lira oldu.

Faiz dışı denge ise nisanda 97 milyar lira açık verdi. Yılın ilk 4 ayında faiz dışı açık 247,3 milyar lira olarak bildirildi.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin’e konuşan Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, ek vergilerin getirileceğini söyleyerek şunları söyledi:

“Depremin yarattığı finansman ihtiyacını karşılamak için 17 bin Kurumlar Vergisi mükellefine getirilmiş olan ek vergiden yapılması düşünülen 70 milyar TL'lik tahsilatın, sorunun çözümüne etkisi olmayacağı için, yeni bir defaya mahsus ek vergiler gündeme gelecektir. Bu vergiler; Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin 2022 yılı beyanlarının belirli bir oranı kadar tekrar vergi ödemeleri, araç sahipleri için ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ve ek Emlak Vergisi olarak getirilecektir.

‘ÖTV ARTACAK’

Alkol, sigara ve akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi artışları ve Özel İletişim Vergisi'nde de oran artışları ilk planda yapılacaktır. Bütün bu artışlara rağmen; bütçe açığının yılın sonunda yine çok yüksek bir rakam olarak gerçekleşeceğini söylememiz gerekiyor.”

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Öne Çıkanlar