Takviye kullanırken dikkat

Takviye kullanırken dikkat
Pandemi döneminde bağışıklığı güçlendirmek amacıyla artan besin takviyeleri, bilinçsiz kullanımın sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uzmanlar tarafından uyarıldı.

Beslenme alanında uzman bir diyetisyen, besin takviyelerinin sağlıklı yaşam için besinlere öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Son yıllarda C vitamini, multivitamin ve besin takviyelerinde yaşanan artış, sağlık uzmanlarını endişelendirdi. Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Uzman Diyetisyen Ecenur Özkul Erdoğan, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.

Uzman Diyetisyen Erdoğan, sağlıklı beslenmenin vücut direncini artırmada en etkili yol olduğunu vurgulayarak, "Hiçbir takviye, sağlıklı beslenmenin yerini tutamaz. Besin takviyeleri, genel olarak sağlıklı bireyler için uzmanlar tarafından kişisel olarak önerilmediği sürece gerekli değildir" dedi.

BİLİNÇSİZ KULLANIMIN ZARARLARI

Besin takviyelerinin bilinçsiz kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Erdoğan, bu takviyelerin vitamin ve mineralleri yüksek konsantrasyonlarda içerdiğine dikkat çekti. Bu durumun, besinlerin doğal yollarla alınmasının yerini tutamayacağını ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için besin takviyeleri yerine çeşitli ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmanın daha sağlıklı bir seçenek olduğunu ifade etti.

ÖZEL DURUMLAR VE TAKVİYE KULLANIMI

Erdoğan, özellikle vegan, vejetaryen diyet uygulayanlar, hamile kadınlar, 50 yaş üzerindeki yetişkinler ve sindirim sorunları yaşayanların doktor gözetiminde takviye kullanması gerektiğini söyledi. Ancak, aşırı miktarda alınan vitamin veya minerallerin zehirlenmelere ve organ hasarlarına neden olabileceği uyarısını da yaptı.

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BESİNLERE ÖNCELİK VERİLMELİ

Diyetisyen Erdoğan, "Besin takviyeleri genellikle yüksek konsantrasyonlarda vitamin ve mineralleri içerdiğinden, belirli durumlarda eksiklikleri besinlerden daha hızlı düzeltebilir. Ancak takviye ilaçlar hızlı bir çözüm sunsa da bütünsel faydaları besinler gibi sağlayamaz" şeklinde konuşarak, besin takviyelerinin gerçek gıdalardan alınması gereken besinleri ihmal riskini taşıdığına dikkat çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar